Стопанска академия „Д. А. Ценов” участва в изложението Кандидатстудентска борса – Разград 2020


Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва в изложението Кандидатстудентска борса 2020 в гр. Разград. Второто по ред издание на двудневния форум предизвика за участие 18 висши училища. Организатори на изложението са Регионалното управление на образованието и община Разград, съвместно с Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в лудогорския град. Свищовското висше училище представиха Галя Божкова – ръководител на отдел „Бакалавърско и магистърско обучение” и Симона Цветкова – инспектор в същия отдел. 



Преди откриване на Кандидатстудентската борса, в кабинета на началника на РУО-Разград, Ангел Петков – възпитаник на Стопанската академия (дипломиран през 2004 г. по магистърска програма „Счетоводство на финансовите предприятия”), се проведе среща с представители на висшите училища. На срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с възможностите за продължаване на образованието на зрелостниците и нуждата от млади кадри и специалисти в различни сфери в цялата Разградска област.
На официалното откриване на Кандидатстудентската борса, която се проведе в Общински културен център – Разград, присъстваха зам. областният управител Евгени Драганов, зам.-кметът на община Разград Милена Орешкова, директори на училища, класни ръководители, учители, ученици и граждани. „Желанието ни е чрез Кандидатстудентската борса, учениците от 12 клас, на които им предстои дипломиране, да могат да направят правилен и разумен избор на висше учебно заведение”, каза при откриването на форума началникът на РУО – Разград. По думите на Ангел Петков, около 60-70 процента от завършващите средно образование ученици продължават обучението си, а другата част се вливат в редиците на работещите. „Фирмите в областта имат нужда от много кадри, но те трябва да са добре обучени и подготвени, затова е важно всички ученици да бъдат правилно насочени да учат във висши училища и да успеят да се реализират след това”, допълни Петков.
Завършващите дванадесетокласници от област Разград през настоящата 2020 година са над 900, а изложението посетиха ученици от 11 и 12 клас от 18 средни училища от общините Разград, Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил и Цар Калоян.



Посетителите на щанда на Стопанска академия „Д. А. Ценов” получиха актуална и подробна информация за възможностите за обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър”. Разяснени им бяха начините и таксите за кандидатстване, сроковете за подаване на документи, формите на обучение. Представени бяха специалностите, по които се осъществява обучението в свищовското висше училище, социално-битовите условия, възможностите за реализиране на международна образователна мобилност (в т.ч. програма „Еразъм+”) и за участия в международни форуми. В отговор на зададени въпроси бяха разяснени основни акценти в Кандидатстудентска кампания 2020, сред които са възможност за онлайн подаване на документи, провеждане на електронни кандидатстудентски изпити в специално създадени изпитни центрове на Стопанската академия, обучение по актуализирани учебни програми, разработени съвместно с бизнеса и държавната администрация. С учениците бяха коментирани и възможностите за професионална реализация, във връзка с което те научиха, че дипломата и европейско дипломно приложение, които получават възпитаниците на Стопанската академия, са признати в Европейския съюз, САЩ и Канада. Сред дискутираните въпроси бяха още социално ориентираните семестриални такси, възможностите, които имат свищовските студенти, за настаняване в общежитие, столово хранене, финансова подкрепа под формата на стипендии и награди. Пояснено бе, че новите свищовски студенти, записани през 2020 г. в първи курс, редовна форма ще имат право на безплатно настаняване в реновирани студентски общежития през първата година от обучението си.