Стопанска академия „Д. А. Ценов” участва в създаването на Алианс за сътрудничество и партньорство на университетите от Северна България


Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова, участва в подписването на учредителния договор за създаване на Алианс за сътрудничество и партньорство на университетите от Северна България (АУСБ). Алиансът е създаден по инициатива на Русенския университет „Ангел Кънчев”, а учредителният договор е подписан от ректорите на 14 висши училища от Северна България. АУСБ ще осъществява своята дейност с подкрепата на Министерството на образованието и науката, и Съвета на ректорите на висшите училища в Р България. 
В срещата, проведена в гр. Русе, чрез видеоконферентна връзка участва министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев. Той поздрави Русенския университет за инициирането на Алианса и коментира, че това е предпоставка за развитието на висшите училища. Министър Вълчев добави още, че създаването на обединения и мрежи, е условие за по-ефективното изпълнение на заложените в новите програмни документи цели. По думите му, избирането на ново ръководство на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България, е предпоставка за по-интензивен коментар на бъдещето развитие на висшето образование. Галина Дреновска – директор на дирекция „Висше образование” в МОН, също изрази своята подкрепа към инициативата, чрез видеоконферентна връзка. Тя заяви, че създаването на Алианса изразява обществената отговорност на висшите училища, където са обединени хора с прогресивно и далновидно мислене.



Като домакин на срещата, ректорът на Русенския университет – чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, представи присъстващите ректори и представители на ръководствата на висшите училища в Северна България, и презентира вече обсъдения меморандум за учредяване на Aлианса. Проф. Белоев запозна участниците в срещата с основанията за създаването, с целта и ръководните принципи , с отговорностите на участниците, както и със статута на Алианса. 
Учредителният договор на АУСБ беше подписан от следните висши училища: Русенски университет „Ангел Кънчев”; Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”; Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски”; Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – Варна; Икономически университет – Варна; Медицински университет – Плевен; Медицински университет, „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна; Национален военен университет „Васил Левски” – Велико Търново; Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов; Технически университет – Варна; Технически университет – Габрово; Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”; Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”; Висше училище по мениджмънт.
Алиансът е обединение на различни по профил автономни академични институции от Северна България, в който те са представлявани от своите ректори. АУСБ се създава като колективна платформа за споделяне на общи стратегически цели и иницииране на общи действия за тяхното постигане, с оглед развитието и повишаването на конкурентоспособността, както на включените в Алианса висши училища от Северна България, така и на системата за висше образование в България и Европа. В документа са конкретизирани и съвместни дейности в областта на обучението, науката, изследванията и иновациите, както и в други области от взаимен интерес. Инициирането на общи действия и обединяването на усилията за консолидация на университетските академични общности около единни приоритети и социално отговорни решения е продиктувано от динамично променящата се среда за развитие на висшето образование в България, както и от необходимостта да се отговори на високите европейски и световни стандарти на конкурентния пазар на образователни услуги. В същото време са създадени нови държавни политики за развитие на университетите и Стратегия за развитие на висшето образование в България до 2030 година, в които са заложени дългосрочни цели за междууниверситетска интеграция и съвместни академични дейности. 
Председателството на АУСБ ще бъде на ротационен принцип от участващите университети, като първото бе поето от Русенския университет. Председателстващият университет предлага план за дейността на АУСБ и организира периодични срещи на участниците, които се провеждат най-малко веднъж годишно. Предложилият домакинство университет поема председателството на АУСБ до следващата среща на Алианса.