Стопанска академия „Д. А. Ценов“ вече разполага с две нови дигитални класни стаи и дигитална лаборатория

На 8 ноември 2022 г. в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов официално бяха откритидве дигитални класни стаи и една дигитална лаборатория, оборудвани в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“.
На събитието присъстваха проф. д-р Марияна Божинова – Ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ Свищов и Ръководител на проекта, г-жа Донг Хи Мин Хонг - представител на посолството на СР Виетнам, доц. д-р Любомир Иванов – зам.-ректор "НИДРК" и Координатор „Оперативно управление“, доц. д-р Искра Пантелеева – зам.-ректор "УДА" и Координатор „Учебен процес“, Доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор "СПИКПО" и Координатор „Кариерни дейности“, Председателят на ОС в Стопанска академия – проф. д-р Красимир Шишманов, Деканите на четирите факултета в Стопанска академия, преподаватели и гости.

Проф. д-р Марияна Божинова направи кратко приветствие към гостите на събитието и изрази своята удовлетвореност от факта, че Стопанска академия вече разполага с дигитални аудитории и лаборатория, оборудвани с най-висок клас хардуерни продукти за провеждане на интерактивно обучение.
Доц. д-р Любомир Иванов запозна гостите със спецификата на закупените по проекта технически средства и възможностите, които те предоставят по отношение подобряване качеството на обучението по икономика. Двете дигитални класни стаи и дигиталната лаборатория разполагат с по 20 работни станции за обучаеми. Всеки студент има възможността да използва специализиран таблет за достъп до дигитално учебно съдържание. Залите са обезпечени със системи за видео заснимане и видео споделяне, които позволяват да се водят хибридни учебни занятия, съчетаващи присъствено и онлайн обучение. С цел повишаване качеството на обучение, дигиталните стаи и дигиталната лаборатория са оборудвани с 3D холограмни проектори, съвременни интерактивни смарт дъски, 75“ интерактивни дисплеи и 55“ интерактивни маси с механични стендове за електрическо регулиране на височината. Дигиталната лаборатория разполага с 3D скенер, 3D принтер, камера и 20 броя очила за виртуална реалност.
Посочените технически средства позволяват провеждането на само на интерактивни лекции и семинарни занятия, но и изпълнението на множество казуси с практическа бизнес насоченост, развиващи предприемаческото и творческо мислене, инициативността и др. Закупеният в рамките на проекта хардуер в комбинация с достъпа до специализиран софтуер за създаване и обработка на дигитално учебно съдържание, разширяват в значителна степен възможностите за провеждане на модерно и иновативно обучение по икономика в Стопанска академия, отговарящо на най-високите европейски стандарти.

Стопанска академия „Д. А. Ценов“ участва в изпълнението на проект BG05M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“ в партньорство с Университета за национално и световно стопанство, Бургаския свободен университет, Националната спортна академия „Васил Левски“ и Сдружение „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България-КРИБ Гласът на българския бизнес“. Продължителността на проекта е 30 месеца като се очаква изпълнението му да приключи на 31.12.2023 г. Общият бюджет на проекта в размер на 4 887 276.24 лв. е осигурен от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Бюджетът на Стопанска академия възлиза на 1 137 852,10 лв. като в рамките на този бюджет, в академията се реализират множество мерки за модернизация на висшето училище и обучението по икономика.