Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов тържествено посрещна 84-тия випуск и награди отличниците


В Стопанска академия „Димитър А. Ценов” тържествено бе открита новата учебна 2019-2020 година. В аулата на свищовското висше училище, студенти в редовна форма на обучение, преподаватели, административни служители и гости приветстваха с аплодисменти ректора доц. д-р Иван Марчевски, придружаван от зам.-ректори, председателя и зам.-председателя на Общото събрание, декани на факултети и председателя на Студентски съвет. 
Специални гости на президиума бяха Генчо Генчев – кмет на община Свищов, Николай Дойнов – председател на настоятелството на Стопанска академия, Левон Хампарцумян – председател на УС на Български форум на бизнес лидерите, член на УС на Института за пазарна икономика и заместник-председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), свещеник Яков. 
Сред гостите на тържествената церемония бяха още: гл. ас. д-р Станислава Стоянова – народен представител в 44 НС, член на Комисията по образованието и науката, и преподавател в Стопанска академия; Георги Руйчев – изпълнителен директор на  Български форум на бизнес лидерите; Иван Иванов – член на УС на ЗАД „Булстрад Виена  Иншурънс Груп” АД и управител на Ви Ай Джи Сървисис България; Детелина Димова – управител на Мусала Иншурънс Брокер и Валери Кунов – директор „Общо застраховане”; д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов; зам.-кметове; ръководители на финансови институции и фирми; директори и зам.-директори на свищовски училища; членове на Клуб на ветераните при Стопанска академия, с председател проф. д-р ик.н. Васил Меразчиев. 





С приветствено слово, ректорът на Стопанска академия откри новата учебна 2019-2020 година. Доц. Марчевски подчерта, че първият учебен ден е един от най-вълнуващите моменти в живота на академичната общност в Свищов – град, който през последните 84 години съществува заради образованието, и поздрави първокурсниците за направения избор да продължат образованието си именно в България и в свищовското висше училище. „Смисълът на университетското образование е да създава мислещи хора и с този Ваш избор Вие правите първата крачка за влизане в елитния клуб на мислещите млади хора. Вие ще имате уникалния шанс да работите с преподаватели, отдадени на професията си и фокусирани върху успеха на студентите”, каза ректорът. Той поясни, че студентите се обучават по актуализирани учебни планове и програми, одобрени от партньори от  практиката, а като лидер в дистанционното обучение Стопанска академия продължава да бъде водеща в страната при  използването на дигиталните технологии в учебния процес. Ректорът подчерта, че за настоящата учебна година е осъществен първият прием за обучение в дистанционна форма за ОКС „бакалавър” и поясни, че ежегодно се увеличават възможностите за свищовските студенти да се обучават в чуждестранни университети и да провеждат практики в партньорски организации. 
С обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск и на свищовската Алма матер, свещеник Яков отправи благопожелания към цялата академична общност. Поздравителни слова към академичната общност по повод откриването на новата учебна година произнесоха и официалните гости Николай Дойнов, Левон Хампарцумян, Станислава Стоянова, Иван Иванов и Детелина Димова.
В рамките на тържествената церемония, по традиция бяха наградени отличниците на випуска от ОКС „бакалавър”. Ежегодната награда на Общински съвет – Свищов (грамота и парична награда в размер на 1000 лв.), която се присъжда от 2005 г. на отличник на випуска, тази година кметът Генчо Генчев връчи на Ивана Димова, завършила спец. „Стопански и финансов контрол” в ОКС „бакалавър” със среден успех от следването и държавен изпит – отличен 6.00. 





Ивана Димова бе и сред петимата отличници, на които доц. Марчевски връчи наградата на Ректора и академичното ръководство, която се присъжда на завършилите ОКС „бакалавър” със среден успех от следването и държавен изпит – отличен 6.00. С тази награда – почетен плакет на Стопанска академия, грамота и парична награда в размер на 1000 лв.,  бяха удостоени още Севилян Османова (спец. „Счетоводство и контрол”), Марина Спасова (спец. СК), Север Баръш (спец. „Финанси”) и Симона Иванова (спец. „Стопанско управление”). По време на тържествената церемония бяха обявени и ежегодните стипендии, които се осигуряват за свищовски студенти от „Мусала Иншурънс Брокер” и от ЗАД „Булстрад Виена  Иншурънс Груп” АД. 
Приветствие към първокурсниците, към своите колеги и към академичните преподаватели отправи председателят на Студентски съвет – Никита Йорданов. От името на всички първокурсници, поздравление поднесе Ива Кирилова – студентка от първи курс, спец. „Застраховане и социално дело”, възпитаничка на ПДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов.  



След церемонията, ректорът на Стопанска академия и официалните лица поднесоха цветя пред паметника на Дарителя – Димитър Ценов. В присъствието на гостите, студенти и преподаватели, в Стопанска академия бе официално открит новообособения във Факултетски корпус „Фронт офис за обслужване на студенти”. Церемонията по прерязване на трикольорната лента изпълниха ректорът – доц. д-р Иван Марчевски и председателят на Студентски съвет – Никита Йорданов.