Стопанска академия дарява на академичната общност за 24 май пълен и неограничен достъп до дигитална библиотека с над 100 000 страници научни публикации

За празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” прави публични над 100 000 страници научни публикации. Свищовското висше училище е първото в България, което изцяло дигитализира научните си издания и ги прави достъпни чрез виртуалната си библиотека Dlib. Новият портал на Академията http://DLib.uni-svishtov.bg, прави свободно достъпна в интернет към момента цялата научна продукция, публикувана от Академично издателство „Ценов” от 1990 г. насам, като предстои поетапно да бъдат дигитализирани и издания от предходни години. Това съобщи на пресконференция ректорът на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски, който по традиция информира обществеността чрез медиите за реализирани дейности и инициативи. 


По думите му, инициативата има две основни цели – да улесни достъпа и да направи публични научните издания на Свищовската академия пред широката общественост, както и да мотивира автори да публикуват в печатните и електронните издания.
Виртуалната библиотека на Стопанска академия съдържа колекции от успешно защитени дисертации и хабилитационни трудове по 13 акредитирани научни специалности, монографии, студии и статии от библиотека „Образование и наука”, библиотека „Стопански свят”, междууниверситетското списание „Икономика 21”, „Годишник” на Стопанска академия, „Алманах научни изследвания”, „Годишен алманах научни изследвания на докторанти”, списанията „Бизнес управление” и „Народностопански архив”, доклади от конференции. Три от списанията се издават едновременно (огледално) на български и на английски език – „Народностопански архив”, което е първото академично икономическо списание в България и се издава от 1946 г., „Икономика 21” и „Бизнес управление”. В другите издания текстовете са публикувани на езика на автора в оригинал. Виртуалната библиотека към момента дава свободен и неограничен достъп до над 1800 публикации на автори от България и чужбина. Системата позволява търсене по ключова дума, индексиране и други опции.


Иновативната инициатива на Стопанска академия ще продължи и с дигитализиране на образователни продукти (електронни курсове, книги, учебници и учебни пособия), включени в учебното съдържание за обучение в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър”, информира още ректорът доц. д-р Иван Марчевски. Виртуалната библиотека Dlib, която може да бъде ползвана от 24.05.2016 г., е представена и чрез видеоклип в youtube: https://youtu.be/1kROUp756jU или https://www.youtube.com/watch?v=1kROUp756jU.
Празникът на българската просвета, академичната общност в Свищов отбеляза с участие в общоградското честване на 24 май.


В тържественото шествие и поклонението на гроба на първия просветен министър – д-р Георги Атанасович участваха ректорът на Стопанска академия и зам.-ректорите, студенти, преподаватели и служители.