Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посрещна своя 77-ми випуск

В годината, когато се навършва един век от дарението на Димитър Апостолов Ценов за откриване на висше търговско училище в родния му град Свищов, Стопанска  академия отвори врати за да посрещне своя 77-ми випуск. Новата учебна 2012/2013 година бе официално открита с академично тържество, по време на което многократно бе подчертавано делото на Дарителя.
 

Сред гостите на церемонията бяха народните представители Ирена Соколова (член на Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта) и Евгени Стоев (Член на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм), областният управител на Великотърновска област проф. д-р Пенчо Пенчев, кметът на община Свищов Станислав Благов, Великотърновският митрополит Григорий, председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Георгиев. Поздравително слово към цялата академична общност произнесе ректорът на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов.

 

Приветствайки с „добре дошли” първокурсниците, той изрази убеденост, че след пет години обучение в свищовската Алма матер те ще притежават необходимата „икономическа култура, квалификация и авторитетна диплома”, които ще им дадат възможност да се реализират по най-добрия начин в съвременния глобализиращ се и динамичен свят. На всички студенти ректорът пожела да бъдат здрави, одухотворени и изкрящи от енергия и ентусиазъм. Подчертавайки ролята на преподавателите и служителите на висшето училище, техния висок професионализъм, отговорност и грижите им към студентите, проф. Адамов заяви, че целта на всички е създаване на необходимите условия за обучение на „специалисти, които по-късно чрез своята професионална реализация ще продължават да утвърждават марката Стопанска академия”. Поздравления към академичната общност отправиха и официалните гости на тържествената церемония.

В приветствието си Ирена Соколова сподели, че е предпочела да бъде гост на академичното тържество именно в Стопанска академия, защото при запознанството си и контактите със студенти от Свищов на национален форум е била „възхитена от знанията, уменията и интелекта им”. „Тази Академия дава възможност да станете добри хора, защото до вас имате единствено и само добри хора. Вървете напред, не се страхувайте и знайте, че винаги има хора, които са готови да ви помогнат” – каза още в обръщението си към свищовските студенти Ирена Соколова и им пожела успешна учебна година.
С нескрито вълнение, „на добър час” през новата учебна година и успешна реализация пожелаха на студентите още областният управител на великотърновска област проф. д-р Пенчо Пенчев и кметът на община Свищов Станислав Благов – и двамата възпитаници на свищовската Алма матер. Поздравления към първокурсниците и пожелания за успешна нова учебна година към своите колеги отправи и председателят на студентския съвет при Стопанска академия Мария Немска.

Обръщение към цялата академична общност от името на първокурсниците направи Гергана Георгиева, възпитаничка на свищовското СОУ „Димитър Благоев” и приета в Стопанска академия  с най-висок бал.
По традиция, на академичното тържество за официалното откриване на учебната година бяха наградени отличниците на випуска от ОКС (образователно – квалификациоона степен) „бакалавър”. Признания за труда си по време на своето обучение получиха трима възпитаници на Стопанска академия от випуск 2012.

Наградата на Общински съвет Свищов кметът Станислав Благов връчи на Мария Младенова, специалност „Финанси”. Десислава Кънчева от спец. „Маркетинг” получи наградата на Ректора и академичното ръководство, а с наградата на Фондация „Ценов”  бе отличена Ваня Хаинова, спец. „Финанси”.

Трите дами са постигнали еднакъв успех – 5.98 от следването си и оценка 6.00 от държавен изпит. Отличниците на випуск 2012 получиха парични награди от по 1000 лева. Ректорът им връчи почетния знак „Отличник“ на Стопанска академия и грамота за показани успехи в учебната работа. По повод официалното откриване на новата учебна година, академичната общност в Свищов получи приветствия чрез множество поздравителни адреси от различи финансови институции, организации, фирми и ведомства.

По време на церемонията бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието младежта и науката проф. дин Сергей Игнатов. Великотърновският митрополит Григорий направи обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма матер.

След церемонията гостите посетиха академичния музей, където се запознаха с историята на свищовското висше училище. В знак на почит и уважение към делото на Дарителя, ректорът проф. д-р Величко Адамов и гостите поднесоха цветя пред паметника на Димитър Ценов.