Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов с представител на церемонията по обявяване на номинации в област образование за "Награди Евлогий и Христо Георгиеви"

В Аулата на Софийския университет се състоя официалното представяне на номинациите в област образование за "Награди Евлогий и Христо Георгиеви" 2016 г. Сред поканените участници в церемонията, освен проф. д.ф.н. Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски", който откри събитието с тържествена реч, бяха още доц. д-р Георги Вълчев – зам.-ректор на Софийския университет, проф. Христо Глушков, доц. д-р Николай Нинов – зам.- ректор на СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов и редица гости от научните и културни среди у нас.


Мисията на наградите е да бъдат издигнати на пиедестал ценностите на братята и идеала им за просперитет - успех по почтен път, чрез образование, труд и всеотдайност, както и да се намерят и покажат добрите примери днес, като се посочат делата на наши достойни съграждани, които смело вървят по пътя на двамата братя. Право на номинация в област „Образование” имаха български граждани, които със своята дейност допринасят за развитие на българското образование във всички негови форми. Номинациите са предложени от ректорите на университети в България и се утвърждават от Организационният комитет на национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”.
В рамките на мероприятието доц. Вълчев представи единствената книга за двамата братя - историческата монография на професор Христо Глушков "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност". Авторът на книгата сподели интересни факти, свързани с написването й, и благодари за възможността да има достъп до архивите на Софийският университет за тази цел.

Библиотеките на Софийския университет и на Стопанска академия получиха дарения - екземпляри от книгата "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност", лично подписани с посвещение от проф. Глушков (книгата е на разположение на читателите в библиотека „Акад. Никола Михов“ на Свищовската академия).


Номинираните за награда в област образование обяви двигателят на инициативата - медийният експерт Христо Тучев. Това са: най-големият изследовател на дейността на карловските дарители Евлогий и Христо Георгиеви проф. Христо Глушков; един от най-големите физици в света и професор в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж Минко Балкански; проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургическа система da Vinci в Югоизточна Европа. И тримата номинирани са изявени и доказани лидери в професията си.
След номинациите за принос към българското общество в областта на образованието, предстоят и номинации в областта на дарителството и бизнеса. Предложенията за номинации в област „Дарителство” ще бъдат излъчени от хуманитарни и дарителски организации, а номинации в област „Бизнес” ще предлагат браншовите бизнес организации. Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Всички, които се интересуват от вдъхновяващата история на братята Евлогий и Христо Георгиеви, могат да изтеглят електронен вариант на книгата "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" напълно безплатно на адрес: http://bit.ly/1rhLlSQ, както и аудио версията на адрес: http://bit.ly/20XAg5y
В рамките на събитието бяха проведени разговори за бъдещо съвместно сътрудничество, осъществяване на подобни инициативи и възможност СА „Димитър А. Ценов“ да се включи с реална номинация за наградите, чиято цел е да се превърнат в традиция.