Стопанска академия е първото висше училище, приело апробиране на пилотен обучителен курс по екопредприемачество

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е избрана за асоцииран партньор по проект „Образование по екопредприемачество в три извънстолични университета”. Проектът е съвместен проект между Института за изследване на обществата и знанието при БАН (ИИОЗ-БАН) и Института за енергийни и екологични изследвания (IFEU), Хайлдерберг, Германия, финансиран от Германската федерална екологична фондация (DBU). 
Идеята за обучението по екопредприемачество представи пред свищовските студенти и преподаватели ас. д-р Мартин Иванов от ИИОЗ. В срещата участваха представители на партньорски организации и на стопанската практика: Юрген Айзеле –ръководител на Технологичен център София; Нина Александрова – сътрудник към Технологичен център София; Веселин Михайлов – управител на фирма План 8 България ООД. Специални гости на срещата бяха ВрИД ректор проф. д-р Иван Върбанов и проф. д-р Виолета Краева, декан на Факултет „Мениджмънт и маркетинг”, преподаватели от катедрите „Мениджмънт” и „Аграрна икономика”. В срещата участваха главно студенти от спец „Екомениджмънт”, „Стопанско управление” и „Аграрна икономика”


Ас. д-р Мартин Иванов благодари на Стопанска академия за това, че е първото висше училище, отзовало се на поканата за апробиране на пилотния обучителен курс. Той поясни, че другите два университета, в които ще се провежда обучението по екопредприемачество са Русенски университет „Ангел Кънчев” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. „Само 10% от предприемачите успяват – т.е. това не е нещо лесно, изискват се много усилия, самодисциплина и работа върху себе си”, каза ас.  д-р. Иванов. Той поясни, че основната цел на проекта е придобиването на специфични предприемачески компетенции от младите хора, популяризиране на съвременните бизнес достижения в областта на екологичните технологии и създаването на консултантски центрове по екопредприемачество в поне два града като междинно звено между университета, бизнеса и студентите. Новаторското обучение предвижда смяна на ролите на трите участващи в него страни. Преподавателят ще бъде в ролята на медиатор и фасилитатор, студентите – експериментатори и активни откриватели, а бизнесът ще има ролята на неформален обучител, който създава поле за автентични учебни задачи от „живия живот”. 

Екипът от ИИОЗ ще подготви обучителния курс и обучителните материали по екопредприемачество, и ще ги предоставя безвъзмездно на Стопанска академия. Той ще проведе и обучение на формирания от Свищовската академия екип по проекта. Координатор на проекта за Стопанска академия и ръководител на екипа е доц. д-р Христо Сирашки от катедра „Мениджмънт”, а координатор обучителни дейности е доц. д-р Марина Николова от катедра „Аграрна икономика”. В екипа са включени преподаватели  и от двете катедри. 
По предварително определени критерии ще бъде направен подбор не само на студентите, които ще бъдат включени в обучението, но и на фирмите, които ще могат реално да покажат какво означава „зелен бизнес” в България. 
Доц. Сирашки поясни, че самото обучение в Стопанска академия ще започне през втория семестър на учебната 2015/2016 г. Ще бъдат подбрани 30 студенти от релевантни на проблематиката на проекта специалности – „Стопанско управление”, „Екомениджмънт”, „Аграрна икономика” и др. Продължителността на обучителния курс ще бъде 80 учебни часа, като приоритет на проекта е досегът на студентите с реалната работна среда. В края на обучението студентите трябва да представят разработен проект тип изследване във фирмата или собствена бизнес идея. Успешно завършилите курса ще получат сертификат.  


Голям интерес сред студентите предизвика по време на срещата представянето на работещ екопредприемачески проект във фирма План 8 България ООД от Веселин Михайлов. Студентите се запознаха с особеностите на екопредприемачеството в стопанската практика, трудностите и ползите за обществото. Юрген Айзеле запозна аудиторията с реализирани екопредприемачески идеи в различни страни от Европейския съюз. Представи възможностите за бизнеса в областта на екопредприемачеството и опазването на околната среда.