Стопанска академия финализира проект за обучение на безработни

60 безработни лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” гр. Свищов, приключиха успешно обучението си по проект „Интегриране и конкурентно включване на пазара на труда на безработни лица от община Свищов чрез квалификация и мотивация”, реализиран от Центъра за професионално обучение при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Това съобщи на заключителна пресконференция ръководителят на проекта и директор на ЦПО – доц. д-р Пенка Шишманова.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема  BG051PO001-1.1.10 „Квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 108 194,15 лева, а продължителността на проектните дейности бе 10 месеца.

Включените в целевата група 60 души, селектирани чрез предварителен подбор, попадат в категориите на уязвими групи и неактивни безработни лица. В рамките на проекта сформираните групи са преминали обучения за професионална квалификация по част от професиите „Продавач-консултант”, „Офис-секретар” и „Оператор на компютър”, обучения по чужд език (английски, нива А1 и А2) и мотивационни обучения. По време на проведените професионални или чуждоезикови обучения на безработните лица са изплащани стипендии в размер на 8,00 лв. за всеки присъствен учебен ден и транспортни разходи за живеещите извън Свищов.

Всеки един от целевата група получи индивидуално разработен план за професионално развитие и усъвършенстване, удостоверение за професионално обучение по съответната професия и европассертификат на български и английски език за придобити професионални компетенции, информираха още по време на пресконференцията координаторът на проекта Татяна Друмева и експертът Евелина Парашкевова. По думите им, реализираният от Стопанска академия проект „Интегриране и конкурентно включване на пазара на труда на безработни лица от община Свищов чрез квалификация и мотивация” е един от двата класирани на първо място с еднакъв брой точки от над 400 подадени проектни предложения в страната.


На официална церемония в края на проектните дейности, зам.-ректорът по „Обучение и научни изследвания” – проф. д-р Любен Кирев, връчи на завършилите обучение по КК:2 „Общуване на чужди езици” сертификати за придобити чуждоезикови компетенции съответно за английски език А1 или А2.

Сред гостите на церемонията бе и Татяна Александрова - гл. специалист в Дирекция „Бюро по труда” – Свищов.