Стопанска академия награди най-атрактивния участник в 60-ото преплуване на река Дунав край Свищов

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за пореден път подкрепи масова обществена проява, организирана на територията на община Свищов, като осигури награда. Свищовското висше училище отличи най-атрактивния участник в 60-то преплуване на река Дунав, което по традиция се проведе в местността „Паметниците” край Свищов.


В уникалната за страната ни спортна проява тази година се включиха над 150 души от Чехия, Великобритания и България. Освен от Свищов, в масовата спортна проява участваха плувци още от София, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Варна, Благоевград, Сливен, Стара Загора, Павликени, Елена, Сандански, Попово, Троян, Харманли, Горна Оряховица, Равда и други населени места. Приветствие към участниците отправи председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов. На събитието присъстваха секретарят на Общината Любомира Петрова, зам.-кметовете Борислав Замфиров и Пламен Петков, представители на БЧК. Сред гостите на официалното откриване бе и гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” към Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при Стопанска академия. Представители на висшето училище бяха и сред участниците в преплуването на голямата европейска реката.


Плувците бяха извозени на 3 парома до румънския бряг, откъдето заедно със спасителите и лодководачите стартира преплуването до българския бряг. Проявата няма състезателен характер и всички участници получиха грамоти. Стопанска академия награди 63-годишния Яне Петков от Сандански, известен като човека-амфибия, който преплува реката в чувал със завързани ръце и крака. След атрактивното изпълнение той сподели, че заради силния вятър течението на реката е било по-силно от очакваното, но изказа благодарност за добрата организация на събитието. Яне Петков се подготвя да кандидатства за рекорд на Гинес, за който ще плува в басейн отново опакован в чувал. По думите му, уникалните си постижения той дължи на правилно дишане, правилно хранене и силата на мисълта. Човекът-амфибия изрази готовност за бъдещи срещи със свищовската общественост, при които да сподели с младите хора и подрастващото поколение своя опит и ползите от здравословен начин на живот.


По традиция, Областният съвет на БЧК – Велико Търново и община Свищов връчиха награди на най-младите участници в преплуването – деветгодишните Надежда Иванова от Сандански и Боряна Ивайлова от Павликени, на най-възрастния участник Михаил Качаунов от Велико Търново, на сем. Пинтеви от Русе, които с 4-членен състав станаха най-голямо семейство, преплувало Дунава и на участниците от Елена, които бяха най-голямата група в 60-ото издание на спортната проява.