Стопанска академия награди отличници и изявени студенти на тържествена церемония по повод 8 декември

 

С тържествена церемония в Стопанска академия бе честван празникът на българските студенти – 8 декември. В аулата на свищовското висше училище академичната общност посрещна с аплодисменти и фанфарни сигнали ректора и придружаващите го официални лица – Емил Караниколов – министър на икономиката, Генчо Генчев – кмет на община Свищов, Никита Йорданов – председател на Студентски съвет, зам.-ректорите, деканите, председателя и зам.-председателя на Общото събрание на Стопанска академия. Празника на свищовските студенти уважиха също председателят на Общински съвет Свищов, зам.-кметове и представители на общинска администрация, директори и ръководители на финансови институции, бивши възпитаници и преподаватели на свищовската Алма матер.

Тържествената церемония, посветена на Студентския празник – 8 декември, откри ректорът – доц. д-р Иван Марчевски с поздравително слово към академичната общност. Той припомни, че свищовското висше училище (създадено през 1936 г.) е едно от първите в България, в които се чества този празник – още от 1937 г. По думите на доц. Марчевски, аулата на Стопанска академия винаги е събирала на този празник едни от най-добрите български студенти. „Използвайте времето си в Стопанска академия, създавайте приятелства, учете, забавлявайте се, създавайте си позитивни спомени за това уникално място и време от Вашия живот”, каза ректорът в обръщението си към студентите. Той им пожела незабравим „празник на младостта, на дръзновението, на хората с голяма амбиция, които са оптимистичното бъдеще на България”.

Благопожелания към студентите за здраве, успехи и весел празник поднесоха председателят на Студентския съвет – Никита Йорданов и официалните гости. Министърът на икономиката – Емил Караниколов, сподели радостта си от факта, че именно в навечерието на най-вълнуващия празник за всички студенти е гост в Стопанска академия. С пожелание за креативност и успешна професионална реализация, той увери свищовските студенти, че именно икономистите са хората, които при възникване на проблем, намират и вземат решенията. Ректорът удостои министър Караниколов с почетния знак на Стопанска академия. Кметът на Свищов – Генчо Генчев, също поздрави студенти и по традиция им връчи символичния ключ на града, като изрази увереност в отговорността на младите хора, а председателят на Студентски съвет обеща да оправдаят гласуваното им доверие.



Сред гостите на тържественото честване бе Нгуен Ван Чъ, от Виетнам – възпитаник на Стопанска академия, завършил спец. „Обработка и проектиране на икономическата информация” през 1984 г. Собственик на бизнес с офиси във Виетнам и Сингапур, той за първи път се завърна в родната Алма матер. В приветствието си към настоящите студенти Нгуен Ван Чъ сподели, че през 1980 г. именно на този празник и в същата аула е бил награден за постигнати успехи.

Основен акцент в честването на 8 декември по традиция бе обявяване и връчване на ежегодните студентски стипендии и парични награди за отличен успех, активна студентска дейност и високи спортни постижения. За отличен успех през годините на следване бяха наградени 16 студенти от 3 и 4 курс в различните специалности. За постижения в областта на науката бе наградена Петя Маркова – 3 к., спец. „Финанси”, а за завоювани престижни награди от театрални фестивали бе отличен Добрин Тодоров – 4 к., спец. „Счетоводство и контрол”. Награда за високи спортни постижения получи Едмон Белчев – 2 к., спец. „Бизнес информатика”, а студентският отбор по футбол бе отличен за постигнатите резултати в Националния университетски шампионат.

Освен от академичното ръководство и Студентски съвет, бяха връчени и стипендии, учредени за свищовски студенти-отличници от различни институции и организации. Ежегодната награда на Общински съвет – Свищов, учредена на името на Григор Начович (пръв министър на финансите след Освобождението) за студент от Стопанска академия, завършил с отличие 3 курс, спец. „Финанси” или спец. „Стопански и финансов контрол”, тази година бе присъдена на две четвъртокурснички. Председателят на ОбС – д-р Кристиян Кирилов, връчи наградите на Ивана Димова – спец. СФК и Север Баръш – спец. „Финанси”.





Иван Иванов, член на УС на „Булстрад Виена Иншурънс Груп” обяви номинираните студенти и връчи четири награди по ежегодната стипендиантска програма на компанията. Еднократна стипендия на името на „Румен Янчев” получи Георги Благоев – 3 к., спец. „Застраховане и социално дело”. Стипендии „Булстрад млад лидер” получиха Ванина Копчева – 2 к. спец. „Финанси”, Ивелина Димчева – 3 к. спец. „Финанси” и Памела Христова – 4 к. спец. „Маркетинг”. Николай Чернев, собственик на „Мусала иншурънс брокер”, обяви предоставените от компанията две стипендии на студенти от спец. ЗСД, редовно обучение. Той връчи наградите на Виктория Терзийска – 3 к. и Стефани Вълкова – 2 к. Проф. д-р Андрей Захариев – председател на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” обяви имената на стипендиантите за учебната 2018-2019 г., на база постъпили дарения към фондацията и проведени конкурси, по волята на физически и юридически лица – дарители. С
едемнадесет са общо обявените стипендианти по три конкурсни процедури на фондацията в партньорство с Банка Пиреос България, ЗД „Бул Инс” и дарители от практиката, сред които да и децата на проф. М. Русенов. С наградата на името на патрона на фондацията, бе удостоена Силвия Заркова – редовен докторант, втора година по ДП „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (Финанси)”, която е двукратен носител на националния приз „Млад икономист на България” по конкурс на Съюза на икономистите в България.

Официалните гости на тържествена церемония за честване празника на българските студенти посетиха и академичния музей на Стопанска академия – един от малкото и най-стари университетски музеи в България. Пред гостите беше представена информация за Дарителя Димитър Ценов и за 82-годишната история на свищовското висше училище. В присъствието на министъра на икономиката – Емил Караниколов, ректора – доц. д-р Иван Марчевски и академичното ръководство бе открита експозиционна витрина с информация и снимки на най-новия крупен дарител на Стопанска академия – Иван Домусчиев, дипломирал се в свищовското висше училище през 1959 г., който дари на родната Алма матер 215 000 лв.

Министър Караниколов положи подпис в летописната книга на Академията с пожеланието да пазим историята си за да ни учи как да градим бъдещето.

ВРЪЧЕНИ СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ И НАГРАДИ:

За отличен успех през годините на следването в ОКС „бакалавър”, редовно обучение:
1. Кристиян Георгиев Стефанов – 3 к., спец. „Бизнес информатика”;
2. Силвия Иванова Петкова – 3 к., спец. „Екомениджмънт”;
3. Костадинка Петрова Шуманова – 4 к., спец. МИО;
4. Цветан Александров Цаков – 4 к., спец. „Маркетинг”;
5. Христина Маринова Христова – 4 к., спец. „Публична администрация”;
6. Михаела Миленова Славова – 4 к., спец. „Стопанско управление”;
7. Марина Маринова Спасова – 4 к., спец. „Счетоводство и контрол”;
8. Ивана Пламенова Димова – 4 к., спец. „Стопански и финансов контрол”;
9. Габриела Дианова Георгиева – 4 к., спец. „Статистика и иконометрия”;
10. Север Ердинч Баръш – 4 к., спец. „Финанси”;
11. Полина Руменова Димитрова – 4 к., спец. „Застраховане и социално дело”;
12. Гергана Любомирова Петрова – 4 к., спец. „Приложна макроикономика”;
13. Севджан Севгин Шабан – 3 к., спец. „Индустриален бизнес и предприемачество”;
14. Цветомил Калинов Иванов – 4 к, спец. „Икономика на търговията”;
15. Фелия Юлиянова Попова – 3 к., спец. „Икономика на туризма”;
16. Десислава Милкова Попова – 4 к., спец. „Аграрна икономика”.

Годишен конкурс за стипендии за студенти и докторант от специалност „Финанси”, базиран на тристранен мемурандум за сътрудничество между Банка Пиреос България, катедра „Финанси и кредит” и Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”:
1. Велислава Янкова Великова – 3 курс;
2. Петя Красимирова Маркова – 3 курс;
3. Мария Людмилова Боянова – 4 курс;
4. Христина Тодорова Ангелова – 4 курс;
5. Севинч Сали Мустафа – 4 курс;
6. Север Ердинч Баръш – 4 курс;
7. Иван Красимиров Костадинов – МП „Финансов мениджмънт”;
8. Ирма Георгиева Иванова – МП „Финансов мениджмънт”;
9. Димчо Ивелинов Шопов – редовен докторант, втора година по ДП „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (Финанси)”;
10. Цветелин Валериев Димитров – 1 курс, спортна стипендия като футболист в ОФК „Академик” – Свищов.


Конкурс за стипендии „Бул Инс риск мениджър” на база тристранен меморандум за сътрудничество между ЗД „Бул Инс” АД, катедра „Финанси и кредит” и Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, предназначен за студенти в спец. „Финанси” и спец. „Застраховане и социално дело” в редовна форма на обучение:
1. Екатерина Миленова Ангелова – 4 к., спец. „Финанси“;
2. Полина Руменова Димитрова – 4 к., спец. ЗСД;
3. Йонко Вълчанов Петков – 4 к., спец. ЗСД.


Конкурсна процедура на база постъпило дарение от Алумни на спец. „Финанси” за студенти от спец. „Счетоводство и контрол”:
1. Добрин Юлиянов Тодоров – 4 курс;
2. Нели Йорданова Начева – 4 курс;
3. Росица Красимирова Иванова – 4 курс.