Стопанска академия награди победителите в националния конкурс за ученическо есе

Национален конкурс за ученическо есе, който Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира за трета поредна година, предизвика българските средношколци да представят мнения, впечатления и отношение по различни актуални теми, свързани с икономиката на страната ни. Участниците имаха възможност да избират между пет направления по теми, зададени от катедрите „Финанси и кредит”, „Застраховане и социално дело”, „Обща теория на икономиката” и „Аграрна икономика”.


Резултатите от конкурса бяха обявени на официална церемония в Свищовското висше училище, където зам.-ректорът по „Студентска полотика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова поздрави участниците и връчи наградите на победителите.
„Новите предизвикателства пред българската икономика” е темата, предизвикала най-много средношколци да представят свои разработки. Комисията от съответната катедра, оценявала есетата, присъди две първи места в това направление. Грамота за първо място, сертификат за участие и предметни награди получиха Моника Живкова от ПГИ – Шумен и Рени Георгиева от ПГИ – Дряново.

Две първи места присъди и комисията в направление „Търговските банки – фактор за стабилна финансова система”. Награди за първо място проф. Димитрова връчи на Доника Цановска от ДТГ „Димитър Хадживасилев”, гр. Свищов и на Семра Ферад от ПГИ „Ал. Константинов”, гр. Кърджали.   

В направление „Социалното осигуряване и застраховането в България – очаквания и реалности” първо място завоюва Никол Костадинова, ученичка от НФСГ – София. С есе по темата „Перспективи пред аграрния туризъм” победител в това направление стана Даниела Иванова от Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Суворово. Комисията, оценявала участниците в направление „Предизвикателствата пред агробизнеса в България” класира на първо място Виктория Димитрова от Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии, гр. Шумен.


Според условията на конкурса, в надпреварата имаха право да участват ученици от предпоследен и последен гимназиален курс на всички икономически училища в България. Допуснати бяха само индивидуални участници, като учениците можеха да представят само по едно есе. Регистрацията за участие ставаше посредством попълване на регистрационен формуляр, а подаването на есетата беше он-лайн. В тазгодишното издание на националния конкурс за ученическо есе, посветено на българската икономика, участваха и възпитаници на Старопрестолна гимназия по икономика – В. Търново, ПГ „Проф. д-р А. Златаров” – Видин, ПГ по търговия и ресторантьорство – Враца, Национална търговска гимназия – Пловдив, Частна ПГ по икономика и търговия – Пловдив и ПГ по стопанско управление, администрация и услуги – Силистра. Всички ученици, представили есета, получиха сертификати за участие.  

Националният конкурс Стопанска академия организира като част от концепцията на ръководството на Свищовското висше училище по изпълнение на поетия към представителите на средните икономически училища в страната ни ангажимент за тясно сътрудничество в областта на икономическата наука и образование.