Стопанска академия награди победителите в традиционния годишен национален конкурс за ученическо есе

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ награди победителите в тазгодишното издание на традиционния национален конкурс за ученическо есе, организиран от академичното ръководство и Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Право на участие в конкурса имаха ученици от предпоследен и последен гимназиален курс на всички икономически училища в България. В надпреварата се допускаха само индивидуални участници, които можеха да изберат тема за своите разработки от предварително определени направления.


Резултатите от конкурса бяха обявени на официална церемония в Стопанска академия по повод награждаване на победителите в 11-то национално ученическо състезание по икономика. Приветствайки участниците, зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие“ проф. д-р Теодора Димитрова информира, че в различните тематични направления на конкурса са участвали 146 есета от цялата страна. На всички тях зам.-ректорът пожела  настъпилата вече пролет да озари живота им, да изпълни с мир, любов и хармония дните им, да възкреси надежди, да им донесе толкова сила и устрем, че да могат да превърнат в реалност всеки свой копнеж.

Ученическите разработки оцени комисия, съставена от академични преподаватели от Стопанската академия. За есе на тема „Предизвикателства пред банковия сектор на България“, I–во място завоюва Петромил Геренски от Професионална гимназия по икономика – гр. Шумен. На II–ро място се класира Фатме Ибрахим от СОУ „Йордан Йовков“ – гр. Кърджали, а на III–то място е Мария Димитрова от Търговска гимназия – гр. Бургас.

Като най-добро есе на тема „Възможности за икономически растеж и догонващо развитие на България“, комисията определи разработката на Анатолий Парушев от ПГИ „Карл Маркс“ – гр. Смолян. II–ро място в това направление зае Еджем Ахмедали от СОУ „Йордан Йовков“ – гр. Кърджали, а трета награда получи Мария Петрова от ПАГ „Н. Вапцаров“ – гр. Бяла Слатина.

От представените ученически разработки на тема „Перспективи пред българския бизнес“, I–во място бе присъдено на Севинч Мустафа от ПГИ „Алеко Константинов“ – гр. Кърджали. II–ра награда заслужи Нурджан Асан от ФСГ „Васил Левски“ – гр. Добрич, а на III–то място се класира Надя Неделкова от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Видин.

За есе на тема „Младите хора на пазара на труда в България“, I–во място комисията присъди на Екатерина-Виктория Миронова от НТБГ – гр. София. На II–ро място се класира Белгин Халим от СОУ „Йордан Йовков“ – гр. Кърджали, трето място зае Венислава Венелинова от ТГ „Васил Априлов – гр. Червен бряг.

Наградите на присъстващите на церемонията участници, класирани на призовите места, връчи проф. Димитрова.