Стопанска академия награди участниците в иновационен лагер за ученици от СУ „Възраждане”, Русе

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” осигури награди за участниците в иновационен лагер за ученици от горен курс, който се проведе в СУ „Възраждане”, гр. Русе. Събитието бе част от Световната седмица на парите 27 март – 02 април 2017 г. (Global Money Week), която е инициатива на Child & Youth Finance International в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), и се провежда ежегодно през месец март. Целта е чрез забавни и интерактивни дейности децата и младежите да научат повече за парите, спестяването, създаването на умения за работа и предприемачество. Вече пета година в инициативата се включват училища, университети, държавни институции, общини и компании, за да помогнат на младите хора да повишат финансовата си култура. Джуниър Ачийвмънт България за втора година се включи в инициативата заедно със своите партньорски училища в страната.


В иновационния лагер участие взеха ученици от 8-11 клас, разпределени в 7 екипа. Те презентираха своите идеи пред висококвалифицирано жури и отговаряха на въпросите, зададени от неговите членове, а също и от публиката. На поканата за участие в журито се отзоваха висококвалифизирани преподаватели от висши учебни заведения, за което домакините изразиха благодарност. В състава на журито бе ас. Елена Колева от катедра „Мениджмънт” при СА „Д.А.Ценов”, Свищов.

Задачата на учениците бе да предложат алтернативни източници на доходи за тях самите и за техните домакинства. При генерирането и оформянето на иновационните идеи учениците получиха съдействие от ментори, студенти в РУ „Ангел Кънчев”.


С първа награда беше отличен екипът на Милена Петкова и Свилен Тодоров, предложили идеята за велосипеди под наем. Специалната награда на Стопанска академия бе присъдена на екипа от 8-ми клас, предложил иновация в областта на селското стопанство. Свищовската академия осигури и индивидуални награди за всеки участник от седемте екипа.