Стопанска академия откри новата учебна година с тържествено посрещане на 82-я випуск и награждаване на отличници

С тържествена церемония за откриване на новата учебна 2017/2018 година, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посрещна 82-я випуск. В аулата на свищовското висше училище, студенти в редовна форма на обучение, преподаватели, административен персонал и гости приветстваха с аплодисменти ректорът доц. д-р Иван Марчевски, придружаван от четиримата зам.-ректори, деканите на четирите факултета, зам.-председателя на Общото събрание и представител на Студентски съвет. Специални гости на президиума бяха кметът на община Свищов – Генчо Генчев, Протойерей Руслан Личев – архийерейски наместник на Свищовска духовна околия и Милен Михов – народен представител в 44 НС и зам.-председател на Комисията по образованието и науката. Сред гостите на тържествената церемония бяха още депутатите Станислава Стоянова, Весела Лечева и Валентин Ламбев, председателите на Общинските съвети във Велико Търново и Свищов, заместник-кметове, ръководители на финансови институции и фирми, директори на училища.


С поздравително слово, ректорът на Стопанска академия откри новата учебна година. Той подчерта, че първият учебен ден е символичен за цялата академична общност в Свищов, защото е поредна крачка към академичната вселена на познанието. „Първият учебен ден е особен ден, защото навява спомени и буди размисли. Това е един от най-вълнуващите моменти в живота на нашата общност, защото академичното летоброене отбелязва нов полезен ход, задвижващ мощни интелектуални импулси. Всяка есен, въпреки житейската символика на този сезон, нашата Академия разцъфва и се „презарежда” от енергията на своите възпитаници, от младежкото им очарование, от ентусиазма и креативността им. Така отговорно изпълнява мисията си на авторитетна образователна институция, която с достойнство превъплъщава в дела завещаното от първостроителите – да създава специалисти с висше икономическо образование, адекватни на времето, с творчески заряд и новаторски дух. Всички ние трябва да сме убедени, че доброто образование днес е равносилно на просперитет утре – личен и на обществото ни като цяло”, каза доц. Марчевски. В обръщението си към първокурсниците ректорът подчерта, че направили своя избор в лицето на Стопанска академия, те имат шанса да се обучават в уникално за България висше икономическо училище – „храм на знанието”, плод на родолюбивия акт на великия българин Димитър Апостолов Ценов, който преди 105 години прави най-голямото за страната частно дарение за създаването на Висшето търговско училище в Свищов по модела на германските висши училища. На всички студенти ректорът пожела да бъдат напористи, последователни и търпеливи при усвояване на знанията, взискателни към преподавателите и към себе си, защото „знанието е най-висшата ценност на мислещия човек и инвестиция с гарантирана възвръщаемост”.

С обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма матер, протойерей Руслан Личев отправи благопожелания към цялата академична общност. Поздравителни слова към академичната общност по случай откриването на новата учебна година произнесоха и официалните гости.


По традиция, на тържествената церемония бяха наградени отличниците от ОКС „бакалавър”. От дипломиралия се през 2017 г. випуск, девет души завършиха с отличен успех 6.00. С наградата на Ректора и академичното ръководство на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – почетен плакет на отличниците на випуска, грамота и парична награда в размер на 1000 лв., бяха отличени трима студенти. Доц. Марчевски връчи наградите на Александра Петрова – спец. „Финанси” и Иван Сарафски – спец. „Счетоводство и контрол”. Със същата награда бе отличена и Ирина Николова – спец. „Бизнес информатика”. С решение № 427 от 25 май 2005 г., Общинският съвет – Свищов награждава отличник на випуска с грамота и парична награда в размер на 1000 лв. Тази година наградата, която бе връчена от кмета на Свищов, е присъдена на Глория Симеонова от спец. „Застраховане и социално дело“. Фондация „Димитър Ценов” присъди пет награди за отличник на випуска, които връчи зам.-ректорът по учебна дейност и член на УС, проф. д-р Марияна Божинова. Със същите отличия – почетен плакет, грамота и парична награда, бяха наградени Беатрис Любенова, Биляна Дамянова, Деница Кирилова и Даяна Митева от спец. „Финанси“, и Христо Топалов от спец. „Стратегическо и бизнес планиране“. Наградените отличници увериха първокурсниците, че са направили най-добрия избор като са решили да се обучават именно в Стопанска академия и изказаха благодарност на своите преподаватели за получените от тях знания и подкрепата през изминалите четири години.


От името на първокурсниците, на отправените поздравления отговори Ванина Копчева, приета с най-висок бал 29.92 в редовно обучение. „Днес прекрачвайки този праг, аз съм изпълнена с вълнение и възхищение към тази величествена институция, дала образование на мнозина видни българи. Предизвикателствата, които ни предстоят, са немалко, но вярвам, че желанието за израстване и просперитет, ще ни водят напред. Бидейки, движещата сила на нашето поколение, смятам че Стопанска академия е чудесно място за развитие на нашия потенциал, давайки ни платформа за реализация и по-светло бъдеще!”, заяви първокурсничката, записана в спец. „Финанси“.


В рамките на тържествената церемония бяха обявени нови стипендии, които се предоставят за свищовските студенти в редовна форма на обучение. Иван Иванов – член на УС на ЗАД „Булстрад Виена  Иншурънс Груп” АД съобщи, че по създадена стипендиантска програма, компанията ще подкрепи млади, амбициозни и активни хора, търсещи своята реализация. Едната стипендия е на името на Румен Янчев и за нея ще могат да кандидатстват студенти по магистърска програма „Застраховане”. Другите две стипендии са „Булстрад млад лидер”, за които ще могат да кандидатстват третокурсници и четвъртокурсници. Николай Чернев – собственик на „Мусала Иншурънс Брокер” обяви, че дружеството ще осигури две стипендии за студенти от 3 и/или 4 курс, спец. „Застраховане и социално дело”. Други пет стипендии ще бъдат осигурени на база сключен меморандум за сътрудничество между „Банка Пиреос България”, Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” и катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия. Председателят на фондацията и ръководител на катедрата – проф. д-р Андрей Захариев поясни, че стипендиите, всяка от които ще бъде в размер на 3000 лв., са предвидени за двама магистри и за трима бакалаври, обучавани в спец. „Финанси”.


В края на тържественото откриване на новата учебна година в свищовското висше училище бяха представени и част от получените поздравителни адреси до академичната общност от Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44 НС и др. След церемонията, ректорът на Стопанска академия и официалните лица поднесоха цветя пред паметника на Дарителя – Димитър Ценов.