Стопанска академия отново бе домакин на национална конференция по електронно обучение

В периода 11 – 13 май 2012 год. в Стопанска академия „Д.А. Ценов”, гр. Свищов се проведе четвърта национална конференция с международно участие по електронно обучение във висшето образование. В нея взеха участие представители от 14 висши училища и институции от страната и чужбина. На конференцията бяха представени три пленарни доклада и още 64 тематични доклада от общо 85 автора. Като докладчици и слушатели в конференцията взеха участие 183 учени и докторанти.
 

Домакинството на националния форум за втори път е поверено на Стопанска академия, като тази година той бе посветен на 100-годишнината от учредителното дарение на Димитър Ценов за създаване на свищовското висше училище.  Организатори на конференцията са Национален център за дистанционно обучение (НЦДО) и Стопанска академия. Съорганизатори са Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Университет за национално и световно стопанство, Русенски университет „Ангел Кънчев”.

Научният форум откри ректорът на Стопанска академия, почетен проф.д-р Величко Адамов. Още в началото той подчерта важната роля и приноса на проф.дхн Борис  Гълъбов – председател на НЦДО и на доц.д-р Андрей Захариев – съпредседател на организационния комитет на конференцията, за въвеждането и развитието на дистанционното обучение в Стопанска академия и в страната. „Без тях не бихме могли да се похвалим, че имаме вече 18 години Национален център за дистанционно обучение, че в Стопанска академия имаме от 13 години дистанционно обучение и сме обучили близо 20 000 магистри” – каза още ректорът, като подчерта високото качество на обучение и големия интерес към дистанционната форма.

Ректорът на СА „Д.А.Ценов“ връчи на проф.Гълъбов почетния медал на висшето училище с трикольорна лента и официалния плакет на академията. Проф.Гълъбов бе удостоен с почетните символи за неговия огромен принос за развитие на електронното обучение и за институционалната подкрепа, оказана от страна на Националния център за дистанционно обучение на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. По време на церемонията, доц.Захариев поясни, че в качеството си на зам.-министър на висшето образование през 90-те години, проф.Гълъбов е направил законодателната промяна, чрез която е нормативно регламентирано дистанционното обучение като форма на висше образование, наред с редовната, задочната и вечерната. Изказвайки благодарност за оказаната чест, проф.Гълъбов сподели, че приема този жест като признание и за цялата общност, която работи с голям ентусиазъм и целеустременост за постигане на резултати в „благородната задача” да обучават младите хора така, че „да бъдат успешно реализирани през своя живот”. Проф.Гълъбов благодари и за перфектната организация на националната конференция, която той определи като „най-важния национален форум в областта на дистанционното обучение”. По думите му, много ключов елемент за развитието на електронното и дистанционното обучение освен техниката и финансите са хората и „Стопанска академия е един прекрасен пример за ключовата роля на личностите при изключително успешната реализация на дистанционната форма на висше образование”.    

По време на пресконференция, доц.Захариев поясни, че в Свищов дистанционното обучение стартира през 1999г. с 45 студенти в магистърска програма „Финансов мениджмънт”. Към момента в дистанционна форма има 90 магистърски програми, обучени са 18 800 души, които работят в цяла Европа, а обучаваните дистанционни студенти на Стопанска академия са географски локализирани в десетки държави от всички континенти. По думите на доц.Захариев, от тази година Академията има и пионерното начинание като магистърска програма „Финансов мениджмънт” вече ще се предлага и на английски език с цялостна ориентация към „експорт на марката българското висше образование за останалия свят”. Той поясни още, че с домакинството на последните две национални конференции по електронно обучение във висшето образование (през 2009 и през 2012 г.), Стопанска академия е създала среда за публикуване на представителен като обем и качество набор от научни изследвания и доклади. Преди три години, когато в Свищов се провежда третата конференция, Стопанска академия издава 2 тома  със 103 научни доклада и резюмета в общ обем от 846 страници. Тази година сборникът е в том от 500 страници и съдържа 65 отпечатани доклада на участвалите в конференцията над 180 души от България, Русия, Украйна и Великобритания. Конференцията бе структурирана в три основни тематични направления: „Най-добри практики за електронно обучение”; „Качеството на обучението”; „Университетски центрове за електронно и дистанционно обучение”.

В рамките на конференцията бяха проведени 11-ти Национален семинар по електронно обучение и Национална кръгла маса по проблемите на качеството на електронното обучение и акредитацията на електронното обучение. Организирана бе финална сесия от обучение на целева група млади специалисти в образователна и научна степен „Доктор“ (по Проект Д002-77 INZ01/0116), в резултат на която 20 докторанти от СА „Д.А.Ценов“ получиха удостоверения за завършен курс по „Методика и съвременни образователни технологии“.

В програмата на конференцията бяха включени и презентации на специализирани фирми, фокусирани върху „Видеоконферентни системи. Изграждане на виртуална инфраструктура с енергоспестяващи тънки клиенти, като алтернатива на оборудването на библиотеки и компютърни зали с „Десктоп” работни станции”, както и върху „Съвременни изисквания, средства за създаване и управление на ефективно е-обучение”.

За гостите на Свищов, участвали в научния форум, организаторите осигуриха и възможност за посещение на Първо българско народно читалище, къщата-музей на Алеко Константинов и етнографската експозиция. 

Четвърта национална конференция по електронно обучение стартира само 2 дни след официално обявената пред българските медии позиция от министъра на образованието Сергей Игнатов за засилено въвеждане на он-лайн обучение във висшите училища  в България.

При закриването на конференцията на 13.05.2012 г.  съпредседателя на организационния комитет на форума доц. д-р Андрей Захариев пожела на всички участници и гости активност, иновации и успехи в трудната и предизвикателна област на дистанционното и електронно обучение.