Стопанска академия поздрави Дневния център за деца с увреждания по повод 10-годишнината от неговото създаване


С юбилейно тържество в двора на Учебен корпус „Алеко Константинов”, Дневният център за деца с увреждания – гр. Свищов отбеляза 10 години от своето създаване. Празникът, който премина под надслов „Детето е надежда и обещание за човечеството”, уважиха ръководители и представители на различни организации и институции от цялата страна. Сред официалните гости на детския празник бяха зам.-кметът на община Свищов Анелия Димитрова, председателят на Общински съвет – Свищов Кристиян Кирилов, зам.-ректорът на Стопанска академия доц. д-р Николай Нинов, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Велико Търново Анжела Досева, директорът на обучителен център на Фондация „Карин дом” Звезделина Атанасова – ментор и обучител на екипа в Свищов, учители-специалисти от България.
В началото на празника бе припомнена историята на Дневния център за деца с увреждания, създаден по проект на община Свищов и финансиран от програма ФАР, а по-късно преобразуван в делегирана държавна дейност. Центърът е първия социален проект, реализиран на територията на Общината, който през изминалите 10 години се развива и разширява за да предоставя качествени услуги, помощ и подкрепа на деца с увреждания и на техните семейства. 



В ролята си на домакин, приветствие към децата, техните родители и към екипа на Центъра отправи зам.-кметът Анелия Димитрова. Поздравления към присъстващите поднесоха и част от официалните гости, които също подчертаха професионализма на екипа и важността на непрекъснатото надграждане на предлаганите услуги в това „специално място за специални деца”. 
Директорът на дневния център – Теменужка Тодорова, изрази благодарности от името на своя екип и от името на децата и техните семейства за оказваната през годините помощ и подкрепа от община Свищов, Стопанска академия и нейните студенти, преподаватели и служители, организации, сдружения, училища, детски градини, „малки и големи жители на общината”, които подкрепят всяка една благотворителна кампания и инициатива на Центъра в името на детското развитие. По повод кръглата годишнина, зам.-ректорът на Стопанска академия, доц. Нинов връчи на Теменужка Тодорова цветя и поздравителен адрес от името на академичната общност, представители на която бяха сред присъстващите на тържеството.



Празничната програма за 10-ия рожден ден на Дневния детски център бе разработена на база специфични методи за терапия и обучение на деца със специални потребности. С участието си, децата показаха умения да работят в реална среда. За доброто настроение на детския празник допринесоха и гост-изпълнителите Симона Иванова и Радко Петков.