Стопанска академия представи образователното си портфолио на Кандидатстудентска борса в Разград


Образователното портфолио на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” беше представено на първата в гр. Разград Кандидатстудентска борса. Двудневният форум, предизвикал за участие 20 висши училища, беше организиран от Регионално управление на образованието и община Разград, съвместно с Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в лудогорския град. 
Свищовското висше училище представиха Галя Божкова – ръководител на отдел „Бакалавърско и магистърско обучение” и Лилия Минкова – старши инспектор в същия отдел. 



Преди откриване на Кандидатстудентската борса, в кабинета на началника на РУО-Разград, Ангел Петков, който е възпитаник на Стопанска академия (дипломиран през 2004 г. по магистърска програма „Счетоводство на финансовите предприятия”), се проведе среща с представители на висшите училища. В срещата участваха още Гюнай Хюсмен – областен управител на област Разград и Евгени Драганов – зам. областен управител. Домакините споделиха, че целта им е децата на Разград да имат равен достъп до качествено образование и възможност за информиран избор на висше училище и професионална реализация именно в България. „Трябва да търсим възможности младежите да станат истински специалисти, които да се реализират в българския обществен живот и икономика”, заяви в обръщението си към гостите Гюнай Хюсмен. На срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с възможностите за продължаване на образованието на зрелостниците, нуждата от много млади кадри и специалисти в различни сфери в цялата Разградска област.
    На официалното откриване на Кандидатстудентската борса, която се проведе в Общински културен център – Разград, присъстваха зам. областният управител Е. Драганов, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Елка Драмалиева, началникът на отдел „Образование” Красимира Кирчева, директори на училища, класни ръководители. Завършващите дванадесетокласници от област Разград през настоящата 2019 година са около 1000, а изложението посетиха ученици от 10, 11 и 12 клас от 19 средни училища от общините Разград, Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил и Цар Калоян.



Посетителите на щанда на Стопанска академия получиха актуална и подробна информация за възможностите за обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър”. Разяснени им бяха начините и таксите за кандидатстване, сроковете за подаване на документи, формите на обучение. Представени бяха специалностите, по които се осъществява обучението в свищовското висше училище, социално-битовите условия,  възможностите за реализиране на международна образователна мобилност (в т.ч. програма „Еразъм+“) и участия в международни форуми. В отговор на зададени въпроси бяха разяснени и новите моменти в Кандидатстудентска кампания 2019, сред които са провеждане на електронни кандидатстудентски изпити в специално създадени изпитни центрове на Стопанска академия, стартиране на дистанционна форма на обучение в ОКС „бакалавър”, актуализирани учебни програми, разработени съвместно с бизнеса и държавната администрация. С учениците бяха коментирани и възможностите за професионална реализация, във връзка с което те научиха, че дипломата и европейско дипломно приложение, които получават възпитаниците на Стопанска академия, са признати в Европейския съюз, САЩ и Канада. Сред дискутираните въпроси бяха още социално ориентираните семестриални такси и възможностите, които имат свищовските студенти, за настаняване в общежитие, столово хранене и финансова подкрепа под формата на стипендии и награди.