Стопанска академия продължава да развива сътрудничество с Полша

Поредна преподавателска мобилност по Програма „Еразъм” осъществи Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с висшето банково училище в Гданск. Гостуващ преподавател бе доц. д-р Ришард Милър – ръководител катедра „Логистика” в Гданското училище по банкиране. Висшето училище в полския град е специализирано в бизнес образованието, има акредитация за обучение по магистърски програми в областта на финансите и банковото дело.

Представяйки гост-лектора, доц. д-р Анастасия Марчева от Центъра по международно сътрудничество и проекти   уточни, че благодарение на Програма „Еразъм” е налице възможност за дълготрайно сътрудничество между  Стопанска академия и висшето банково училище в Гданск.

Пред студенти от специалностите „Международни икономически отношения” и „Икономика на индустрията”, доц. Милър  изнесе открита лекция, посветена на  сигурността на морската логистика и идеята за изграждане на логистически морски център, с цел намаляване на терористичните заплахи и атаки.

Като офицер на спедиторски център на НАТО във Великобритания през периода 2003-2006г., доц. Милър разясни как е организиран пазарът в световен мащаб, как се осъществява спедицията на суровини и дистрибуцията на готови стоки, и как това се осъществява по море. Той коментира изграждането на стратегия за морска ситуационна осведоменост, чиито основни функции са да обследва, да събира информация за океано-морското плаване, да анализира данните посредством сателитни връзки и да може да реагира с цел премахване на терористични опити и заплахи.

Лекцията на еразъм - преподавателя от Гданск бе приета с интерес от свищовските студенти т.к. част от изучаваните от тях дисциплини са свързани с различни аспекти на международните взаимоотношения.


По време на гостуването си в Стопанска академия, доц. Милър проведе и работна среща с преподаватели от различни катедри.

Осъществената преподавателска мобилност с Гданското училище по банкиране е трета визита от Република Полша през настоящата година. Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ има дългогодишно ползотворно сътрудничество с висши учебни заведения, разположени в различи градове на Полша – Варшава, Познан, Краков, Калиш, Гданск.

Встъпването на България в Европейския съюз създаде възможности за преосмисляне и активизиране на стари контакти и установяване на нови партньорства. Договорът за сътрудничество по програма „Еразъм” между Стопанска академия и висшето банково училище в Гданск е подписан през 2007 г., което предостави възможност да се осъществят 8 мобилности. През изминалия период петима свищовски студенти са се обучавали в Гданск, двама преподаватели от банковото училище са осъществили мобилност с цел преподаване в Стопанска академия и един служител от администрацията на Академията е обменил опит с колегите си в Гданск.

По програма „Еразъм” свищовското висше училище си партнира с 3 университета от Полша – Познански икономически университет, Икономически университет в гр. Калиш и висшето Гданско училище по банкиране.