Стопанска академия реализира проект за изграждане на интегрирана система за управление, финансиран от Европейския социален фонд

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” приключи реализацията на проект за изграждане на интегрирана система за управление, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. Това информираха по време на нарочна пресконференция за официално оповестяване на резултатите членове на проектния екип, ръководен от проф. д-р Теодора Димитрова – зам.-ректор на Стопанска академия.

Проектът, с наименование „Изграждане на интегрирана система за управление на СА „Д. А. Ценов” - Свищов” е по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG051PO001-3.1.08 – 0015. Осъществен е с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема BG051PO001-3.1.08 „Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 489 326,36 лв., която покрива 100% от проектния бюджет. Проектните дейности са изпълнени в периода 28.01.2013 г. -  28.12.2014 г.

Основната цел на проекта бе повишаване качеството на образователния и научен продукт в Свищовското висше училище чрез усъвършенстване на основните, управленските и поддържащите процеси в институцията.

„Стопанска академия е доказан лидер в областта на изграждането на ефективни системи за управление. С настоящия проект ние усъвършенстваме целия процес на управление чрез предоставяне на академичното ръководство на ефективен инструмент за взимане на информационно базирани управленски решения” – каза по време на пресконференцията проф. д-р Божидар Божинов – координатор „Оперативно управление на проекта” и директор на Академичен компютърен център. По думите му, изградената интегрирана система от своя страна повишава и ефективността на самите решения, а това влияе положително на качеството на учебния процес.   

Пред присъстващите представители на медиите бяха представени конкретните дейности по проекта и постигнатите резултати. Освен, че е изграден модел за интегрирана система за управление на Стопанска академия, са разработени и интегрирани критерии и индикатори за оценка на ефективността на свързаните основни, управленски и поддържащи процеси във висшето училище. Разработени са и са внедрени стандарти за управление на информацията, свързана с основните, управленските и поддържащите процеси. Разширена е автоматизираната информационна система чрез усъвършенстване на съществуващите и добавяне на нови модули, подкрепящи информационното обслужване на процесите в Академията. По проекта е изградена  информационна система за връзка с бивши възпитаници на Стопанска академия (тип алумни), чрез която на завършилите се предоставят възможности за електронно общуване в специализирани клубове и лична комуникация с други алумни на Академията. Възможно е публикуване и споделяне на информация, записване за участие в събития, участие в анкетни проучвания, коментиране и други функционалности по примера на световно развитите социални мрежи. Алумни Системата е достъпна на адрес: http://alumni.uni-svishtov.bg.

Проф. д-р Божидар Божинов подчерта,че проектните цели са изпълнени, както и всички проектни индикатори, което е доказателство за добрия капацитет на СА „Д. А. Ценов” в подготовката и управлението на проекти.

Връзката на реализирания проект с качеството на обучение коментира на пресконференцията проф. д-р Георги Герганов – координатор „Правна съвместимост, обществени поръчки и съответствие със законодателството на ЕС” и финансов мениджър на Стопанска академия. Той поясни, че когато има разписани правила, които оптимизират управлението и съкращават формализма, тогава се улеснява комуникирането между управляващите органи и студентите, а липсата на яснота в процедурите би затруднила самите обучавани. „Създадената интегрирана система може да бъде актуализирана при необходимост в бъдеще, а освен това опита на Стопанска академия може да бъде ползван и от други висши училища” – каза още проф. Герганов.


Изградената по проекта интегрирана система обединява всички използвани до момента във висшите училища управленски системи, поясни проф. д-р Георги Иванов – координатор „Проектиране, разработване и внедряване на системи за управление“ на проекта. „Ние интегрирахме всичките тези системи, премахнахме дублирането и вече всички процеси се управляват в една единна рамка, което е изключително улеснение както за административния състав и преподавателите, така и за студентите” – каза проф. Иванов. Той подчерта, че изграждането на тази интегрирана система позволява намаляване до голяма степен на документооборота и опростяване на административните процедури. По думите му, като трайна устойчивост на проекта е предвидено постигане на т.н. „зелена академия” – намаляване на хартиените носители, свързани с управлението и преминаване почти изцяло на електронен документооборот, което е бъдещето за всяка една организация.   

В заключение проф. д-р Георги Герганов подчерта, че успешното реализиране на един проект зависи до голяма степен от взаимоотношенията в екипа. По думите му, реализираните дейности от ръководения от проф. Димитрова проектен екип са резултат както от добрите взаимоотношения, така и от компетенциите на служителите и сертифицирани в съответната област преподаватели, участвали в екипа на проекта.