Стопанска академия с амбиция да стане част от мрежата университети, прилагащи концепцията за обучение Science Shop

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” има амбиция да стане част от мрежата университети, прилагащи концепцията Science Shop (Магазин за наука). Тази концепция стартира през 70-те години в Холандия и бързо се разпространява в Западна Европа, САЩ и Канада. В Румъния функционира от 10 години, а в останалите страни от Източна Европа тепърва навлиза. В България концепцията все още не е популярна, но терминът „магазин за наука” е част от Националната стратегия за развитие на научните изследвания. 

„Прилагането на концепцията Science Shop допринася за модернизиране на академичното образование посредством въвеждане на учене чрез разработване и изпълнение на проекти по реални и актуални проблеми на гражданското общество, свързани с околна среда, здравеопазване, икономика, социални и други въпроси” – поясни директорът на Института за научни изследвания при Стопанска академия – проф. д-р Маргарита Богданова. Тя бе единствения от България участник в лятно училище, проведено в през м. юли в Будапеща, посветено на научно-изследователските проекти като форма за реализиране на т.нар. „трета мисия на университетите”. Участници в семинара бяха преподаватели от различни университети от Холандия, Великобритания, САЩ, ЮАР, Испания, Иран, Унгария, Румъния, Литва, Словакия.

По време на обучението бяха разгледани моделите на партньорство, които се прилагат в другите страни, участието в мрежи на университети, приели Science Shop концепцията като подход в научните изследвания, технология за включване на изследователските проекти в учебните планове и програми, формите на финансиране на такъв тип проекти и др. Представители на Холандия, Унгария и Румъния споделиха практики от реалното прилагане на концепцията Science Shop при обучението в техните висши училища.

Идеята за Science Shop може да стане основополагаща при подготовката на проекти за научни изследвания през следващия програмен период на ЕС 2014 – 2020г. и по думите на проф. Богданова, Стопанска академия има шанса да бъде първото висше училище от България, включено в мрежата от университети, прилагащи концепцията. Така свищовските студенти ще могат да работят по интердисциплинарни, приложни изследователски проекти. На практика, прилагането на концепцията въвлича студентите в решаването на реален проблем, за който сигнализира гражданското общество, и който може да бъде решен с научно обосновани методи. „Science Shop концепцията е начин да се засилят връзките между университетите и обществото, и да се осъществи жизнено партньорство със социалното обкръжение” – поясни още проф. Богданова след завръщането си от международния форум.

Семинарът, от който директорът на Института за научни изследвания при свищовското висше училище получи сертификат за участие, бе организиран по проект, финансиран по 7-ма рамкова програма на ЕС.

В Стопанска академия вече се обсъждат възможностите за прилагането на Science Shop концепцията. Така свищовските студенти ще могат още по-активното да допринасят за популяризиране на науката и технологиите,  и да участват в екипи, предоставящи независима научна подкрепа в отговор на потребности, проблеми и въпроси на гражданското общество.