Стопанска академия с отличия от Асоциацията по университетски спорт „Академик”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е отличена с плакет от Асоциацията по университетски спорт „Академик” за успешно участие в спортния календар за 2013г. През м. декември АУС връчи за първа година отличия за постигнати спортни успехи на студенти и преподаватели, и за комплексен шампион сред висшите училища, участващи в държавния спортен календар. Свищовската академия получи отличието в категория „Университети”. На церемонията, наречена от организаторите „своеобразни спортни оскари” бяха наградени и преподаватели и спортни деятели, допринесли за популяризирането и развитието на университетския спорт в България.

В категория „Преподаватели” с отличие е ст. пр. Елиз Караманлиева от Стопанска академия, която е избрана и за национален координатор по тенис на маса към АУС. Елиз Караманлиева е преподавател към катедра „Физическо възпитание и спорт”. Треньор е на представителните студентски отбори на Стопанска академия по тенис на маса, които всяка година са сред призьорите на национални финали.

През настоящата учебна година в Стопанска академия бе учреден Университетски спортен клуб „Д. А. Ценов” с председател проф. д-р Теодора Димитрова, който обединява всички практикувани спортове в свищовското висше училище. Първа изява на новоучредения клуб бе участието на женския отбор по тенис на маса в Държавното студентско отборно първенство за мъже и жени. В есенния дял на първенството участваха 11 висши учебни заведения. Стопанска академия представиха Мейджан Бакалова и Виолета Ангелова, които завоюваха второ място след оспорвана среща на финала срещу отбора на Националната спортна академия. „Двете елитни свищовски тенисистки за втори път се състезават в този състав отборно и на този етап успешно защитават миналогодишната си вицешампионска титла” – коментира представянето им треньорът Елиз Караманлиева.

Двете студентки тренират тенис на маса от деца в Свищовската школа, която е с дългогодишни традиции. Мейджан Бакалова – второкурсничка в спец. „Икономика на туризма” е шампион на България, национална състезателка при жените и през последните години представя страната ни в различни международни форуми. Виолета Ангелова е в 3 курс, спец. „Финанси” и е неизменно сред 10-те най-добри състезателки по тенис на маса в страната. Паралелно с Държавното студентско отборно първенство за мъже и жени, което се проведе в Благоевград, двете свищовски студентки участваха и в турнир „За купата на ректора” на Югозападен университет „Неофит Рилски”. И в турнира отборът на Стопанска академия завоюва второ място при отборното класиране за жени.

За поредните си успехи свищовските тенисистки и техния треньор получиха поздравления от ректора на Стопанска академия проф. д-р Величко Адамов, на когото официално връчиха плакета от Асоциацията по университетски спорт.