Стопанска академия тържествено отбеляза 105-годишнината от дарителския акт на Димитър Ценов

В Стопанска академия тържественото бе отбелязана 105-ата годишнина от дарителския акт на Димитър Апостолов Ценов. На 1 септември 1912 г. той завещава всичко, което притежава – недвижими имоти, пари и ценни книжа (на обща стойност около 5 млн. зл. лева) за откриване и поддържане на висше търговско училище в Свищов. 105 години по-късно, академичната общност отново изрази огромната си почит, респект и благоговение пред феноменалния жест на Дарителя.


На тържествената церемония в Академичния музей присъстваха академичното ръководство, представители на община Свищов, студенти, преподаватели и служители. Организаторът на музея Маргарита Дончева припомни, че в пика на своята изключителна стопанска дейност, Ценов далновидно се замисля за съдбата на припечеленото, за неговото обществено предназначение. Когато пише своето завещание, Димитър Ценов отстранява всяка възможност за двусмислено тълкувание на волята му. От една страна, той изпипва всяка фраза в текста (за да няма недоразумения), а от друга, назначава за изпълнители на волята си известни юристи, та ако възникне някакъв правен проблем, те да го отстранят. След като оставя определени суми на сестрите си и на своите племеннички, Дарителят изрично споменава, че на роднините си и на други лица отказва правото им да оспорват неговите разпореждания. В параграфите 4 и 5 Ценов в детайли изяснява волята си за висшето училище. До идеята за неговия характер той не стига по пътя на случайността. Както казва Ценов, неговите деди, баща и той самият намират поминък в търговията и по традиция „привязан” към нея вярва, че „търговското съсловие, ако успее да се постави на висотата, която му подобава, ще бъде важен фактор за развитието и напредъка на отечеството”.

В Свищов, който е „най-търговския град по течението на Дунава” още 1873 г., се прави опит да се положат основите на първото частно приватно търговско училище (което просъществува кратко време), а през 1895 г. се създава и първата в България Търговска гимназия, благодарение на нейния дарител Димитър Хадживасилев. Тези обстоятелства предопределят решението на Димитър Ценов да създаде в родния си град висше търговско училище и така да затвори цикъла на икономическото образование в Свищов.

Завещателят подчертава, че създаденото от него висше търговско училище не бива да се смесва или слива с никое друго държавно или частно училище. То трябва да бъде „самостоятелно, независимо, под контрола и управлението на държавната власт, респективно Министерството”. Дисциплините, които ще се преподават „да обгръщат търговските науки, финансовите науки, търговското право, банковото дело, науките по застрахователно дело и др”. Училището да се изгради по подобие на Берлинското Ханделсхохшуле, като към него се създаде индустриално отделение, т.е. нещо като практическа лаборатория за доказване на теоретическите постановки, преподавани в училището. Създаването и издръжката на училището трябва да става от приходите на фонда (който ще се основе на негово име с капитал от имуществото му), след като те достигнат 300 000 лв.

В словото си, Маргарита Дончева подчерта, че уникалността на завещанието на Ценов се заключава във факта, че никой до този момент, когато е давал пари за образование, не е проучвал в детайли европейския опит, за да избере най-доброто и перспективното, и да го заяви като конкретна своя воля. Тя припомни и финалните думи от завещанието на Ценов: „Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието щото българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък и към постигане своя идеал. Амин”, написано собственоръчно в София на 1 септември 1912 г. и подписано от Димитър Апостолов Ценов.


В обръщението си към академичната общност и гостите, ректорът доц. д-р Иван Марчевски подчерта, че дарението на Димитър Ценов е най-голямото индивидуално дарение за създаване на образователна институция в България (двамата братя Христо и Евлоги Георгиеви даряват общо 6 млн. зл. Лева за Софийския университет). По думите на ректора, преди 105 години Дарителят е прозрял, че в един малък град може да се създаде храм на знанието, в който през следващите години да се прави истинска наука и обучение. Доц. Марчевски припомни и факта, че живял целенасочено и почтено, Димитър Ценов скромно се оттегля в усамотение и последните си години преживява в болница на Червения кръст, за да не накърни средствата, отделени за училището.

За изминалите 81 години от създаването на висшето търговско училище в Свищов над 140 000 души са свързали живота си със Стопанска академия благодарение на далновидността, самопожертвователността и родолюбието на Димитър Ценов. „Днес е особено важно да помним неговото дело и за да сме на нивото на неговия завет, нека да мислим повече за това, какво можем да дадем”, апелира ректорът. Като пореден пример за това, че дарителството все още е живо, доц. Марчевски обяви, че Стопанска академия е получила дарение в размер на 7 300 евро от Иван Домусчиев – завършил висшето си образование в Свищов преди повече от 50 години, който живее в Германия. Желанието на дарилия средствата е те да бъдат използвани за преоборудване на един специализиран кабинет за обучение по застрахователно дело – специалност, която той е завършил.

Официален гост на тържеството беше д-р Гинка Попова, сестра на Иван Домусчиев. С искрени благодарности от името на цялата академична общност към Иван Домусчиев, ректорът връчи на д-р Попова почетния знак за дарител на Стопанска академия и свидетелство за дарение. Тя благодари за изразената почит към нейния брат и от негово име пожела на преподавателите и на административния персонал да продължават да създават образовани хора, които да се реализират в живота като добри професионалисти. Доктор Попова положи подпис в летописната книга на Академията от името на Иван Домусчиев с неговия апел за повече последователи.

„Дарителството е висш хуманен акт тогава, когато се отречеш от своите личностни потребности и дариш всичко, което притежаваш в името на обществото. Това е от изключително важно значение, защото инвестираш в образованието, в бъдещето”, каза в приветствието си към академичната общност зам.-кметът на община Свищов, Анелия Димитрова. Тя изрази огромна признателност към делото на Димитър Ценов и към всички съвременни дарители, и подчерта значението на Стопанска академия за града и за страната ни.


Тържественото отбелязване на годишнината завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Димитър Ценов пред сградата на ректората. Венци бяха положени от името на академичната общност и от община Свищов, цветя поднесоха студенти, преподаватели и служители.