Стопанска академия участва в национална кръгла маса, посветена на библиотеките на бъдещето по повод 160 г. читалищно дело в България

Национална кръгла маса на тема „Библиотеките на бъдещето” се проведе в Свищов, посветена на 160-годишнината на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” и 160 години читалищно дело в България. Двудневният национален форум бе поредната проява, посветена на юбилейната годишнина, в която участва и Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. 


В заседателната зала на Академичния корпус „Юг” председателят на Съюза на народните читалище в България – Николай Дойнов подчерта, че това е първата по рода си кръгла маса, в която едновременно участват регионални, читалищни, университетски и училищни библиотеки. Сред участниците бяха още изпълнителният директор фондация „Глобални библиотеки” Спаска Тарандова, зам.-кметът на община Свищов Анелия Димитрова, председателят на ПБНЧ Пламен Александров, представители на Министерството на културата, Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Съюза на българските писатели.
Приветствие към всички участници отправи зам.-ректорът на Стопанска академия доц. д-р Николай Нинов. „Читалищата и читалищните библиотеки в България бяха, са и ще бъдат духовните и културни средища, в олтара на които гори пламъка на знанието, и в които се пазят духовните ценности и идентичност на българския народ. Именно читалищата и техните библиотеки са моста между миналото, настоящето и бъдещето”, каза доц. Нинов. 


Той подчерта ключовата роля на библиотеките в развитието на съвременното българско общество и на читалищата, които предоставят най-популярния достъп на населението до масовата култура. „Безспорно ролята на читалището на местно ниво е най-важна. Макар и не така популярно както в близкото минало, читалището е все още некомпрометирано в общественото съзнание и е съхранило в голяма степен доверието и уважението на местните хора. Там то все още пази спомен за възрожденската си роля, а именно да консолидира и сплотява местните хора на базата на споделени ценности, традиции и визия за бъдещето”, каза още зам.-ректорът. Той поздрави читалищните дейци, библиотекари и служители на Първо българско народно читалище за юбилейната годишнина и пожела на участниците в кръглата маса здраве, много професионални успехи и достойно заплащане за всеотдайния труд.
Доклад на тема „Читалищните библиотеки – основата на Националната библиотечна мрежа” изнесе доц. д-р Венцислав Велев, началник отдел „Регионални дейности” към Министерство на културата. „Мисията и перспективите на библиотеката при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1865”, Свищов представиха библиотекарите Веселина Спасова и Маргарита Колева. Сред дискутираните теми в рамките на форума бяха опазването на дигиталното наследство, електронното представяне на дигитални ресурси, мениджмънт на библиотеките, професия „библиотекар”, библиотеките като място за учене през целия живот, специфика и управление на иновациите в университетските библиотеки.
В работата и дискусиите на кръглата маса участваха директорът и екип на Академична библиотека „Акад. Н. Михов” при Стопанска академия. След форума, представители на УНИБИТ посетиха академичната библиотека и дискутираха с домакините проблеми и предизвикателства на университетските библиотеки.