Стратегически договор за двойна диплома бе подписан от ректорите на СА „Д. А. Ценов“ и ДонНУ „Василий Стус“, Украйна

На 10 юни 2022 година се състои тържествената церемония по продължаване действието на договор за двойна магистърска програма по „Международен финансов мениджмънт“ между Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Донецкия национален университет „Васил Стус“, гр. Виница, Украйна.
В проведената онлайн среща присъстваха от страна на украинските партньори ректора проф. Роман Гринюк, декана на Икономическия факултет проф. Тетяна Орєхова, руъководителя на катедра „Финанси и банково дело“ доц. Людмила Юрчишина, ръководителя на катедра „Международни икономически отношения“ доц. Марина Савченко, както и директора на Учебно-научния институт за развитие на академичния потенциал доктор Анна Осмоловская. От българска страна взеха участие ректорът проф. Марияна Божинова, зам.-ректора по „Учебна дейност и акредитация“ доц. Искра Пантелеева, декана на факултет „Финанси“ проф. Андрей Захариев, ръководителя на катедра „Финанси и кредит“ проф. Стоян Проданов, както и координатора на Центъра за международна дейност доц. Карина Саркисян-Дикова.

В началото на срещата страните размениха приветствени думи. Ректорът на ДонНУ „Васил Стус“ заяви, че събитието е поредната страница на дългогодишното сътрудничество между двете образователни институции, започнало през 1998 г. Роман Гринюк отбеляза, че институционалния договор, подписан преди 24 години, не е едно формално споразумение на хартия, а за богатство на икономическия факултет и платформа за взаимодействие между двете институции. През годините повече от 50 колеги от България и Украйна са взели участия в конференциите на нашето ОЕА, съвместни конференции посветени на Черноморското икономическо сътрудничество, академични обмени в рамките на програмата Еразъм+, гостуващи лекции, още нещо над 00 студенти са участвали в международни летни училища в Украйна и на практически обучения в България. Написани са редица общи учебници, монографии, издадени съвместни научни списания. През 2017 година сътрудничеството доби нова форма чрез програмата за двойни дипломи по „Международен финансов мениджмънт“. В резултат от прилагането ѝ вече два випуска украински студенти са успешно обучение и дипломирани. В заключение проф. Гринюк благодари на партньорите от българска страна, че както преди 8 години, във времена на тежки изпитания, те са с ДонНУ „Василий Стус“, като дават възможност да покажем на целия свят, че не сме изгубени, а с увереност гледаме в бъдещето си, твърдо  вярвайки в победата и заедно крачим заедно към нови върхове!“

Ректорът на СА „Д. А. Ценов“ проф. Марияна Божинова потвърди задоволството на свищовската страна от многогодишното ползотворно сътрудничество между двете научни и образователни институции. От позицията си на учен и администратор тя потвърди високия професионализъм на всички ангажирани с проекта за двойна диплома преподаватели и пожела успех и на новия прием украински студенти.

В изказванията от деканите и ръководителите катедри бе оценено високо постигнатото при обучението на първите два випуска на база на договора от 2017 год. Изразена бе надежда за устойчивост в приема на третия випуск в противовес на трудностите, на които е подложен украинския университет в условията на чужда инвазия в страната.
Приветствие към страните по договора за двойна диплома отправи и британския археолог и римски исторически консултант г-н Стивън Кокингс. Неговото гостуване бе по повод удостояването му като лауреат на наградата „Златен орел“ за 2022 год. и участие с доклад в научен симпозиум с домакин СА „Д. А. Ценов“. От позицията си на международен адвокат по правата на човека и британски гражданин той изрази задоволство, че в тези трудни за Украйна месеци университетите чрез своите международни връзки имат волята и силата да покажат, че има академична перспектива и че мирът е очакван и желан от всички!
На финала на събитието двамата ректори проф. Божинова и проф. Гринюк положиха подписи под договора за двойна магистърска диплома и приложенията с новите учебни планове. Церемонията по подписване бе излъчвана на живо в социалната мрежа и заслужи внимание от стотици хора. Видеоконферентният формат на събитието бе администриран чрез системата на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ за осигуряване на обучението в дистанционна форма, където висшето училище е лидер за страната чрез своите 2424 бакалавърски и магистърски курса, достъпни във виртуална среда.