Студент от Стопанска академия е победител в конкурс на Българската макроикономическа асоциация

Четвъртокурникът от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” Станимир Пачев, специалност „Международни икономически отношения”, е победител в тазгодишното издание на националния конкурс за студентско есе, организиран от Българската макроикономическа асоциация (БМА). В конкурса имаха право да участват всички български студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен в местни и чуждестранни университети, които имат интерес в областта на икономиката. Участниците в деветия годишен конкурс за студентско есе на БМА можеха да избират между следните две теми: „Раждане и загиване на глобална валута” и „„Бели пари за черни дни”  или „Яж, пий и си носи новите дрехи” (теоретична и емпирична обосновка на предпочитаната стратегия)”. Представяйки своите тези, кандидатите трябваше да покажат много добри познания по отношение на българската и/или световната икономика, използване и цитиране на подходяща литература (особено книги), оригиналност в стила, убедителност на изложението.

За конкурса свищовският студент научава от интернет страницата на Асоциацията докато пише доклад в библиотеката на Стопанска академия. „Реших да участвам, защото темите бяха провокативни” – разказа Станимир. Той е работил по втората тема и предпочита варианта да напише есето си на английски език. В своята разработка Станимир защитава тезата, че човек трябва да спестява и да инвестира пари си, а не да ги харчи, т.е. „Бели пари за черни дни”, а не „Яж, пий и си носи новите дрехи”. Той сподели още, че при разработването на есето си е ползвал електронна система за научни публикации, за която Стопанска академия е абонирана, и която се ползва от студентите безплатно.

„Зарадвах се умерено” – така Станимир определи изживяната емоция в момента, в който разбира, че е победител в конкурса. По думите му, „не е хубаво човек да се радва прекалено много на постиженията си или да се отчайва прекалено много при загуба, просто трябва да има баланс”.

Наградата си – еднократна стипендия за обучение,  победителят получи на годишната конференция на Българската макроикономическа асоциация от Георги Ганев, член на УС на БМА.

Станимир Пачев е печелил и други награди в национални конкурси. Според него, участието в такъв тип форуми е много полезно за студентите, защото освен наградите, се получава и много ценна информация, както от използваната литература, така и специалистите, с които се контактува.