Студент от Стопанска академия спечели конкурса на Агенция „Митници”

Възпитаник на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е победител в конкурса на Агенция „Митници” за студентска разработка на тема „Митниците в Европейския съюз в условията на свободно движение на стоки”, посветен на 135-тата годишнина на българската митническа администрация. Третокурсникът от спец. „Финанси” – Христо Стефанов, получи наградата си от директора на Агенцията, Ваньо Танов на официална церемония за Международния ден на митниците.

Христо Стефанов е от Бургас, любител-фотограф е и до момента е участвал и е печелил награди в национални онлайн конкурси свързани само с неговото хоби (фотографии и колажи). За конкурса на Агенция „Митници” научава от сайта на агенцията, който често е посещавал заради изучаваната от него дисциплина „Мита и митническа политика”. Поощрен от свои преподаватели, свищовският студент решава да участва в конкурса и за кратко време написва своята разработка. Първото място в конкурса е присъдено на Христо Стефанов от комисия, съставена от експерти от Националния учебен център и други звена на Агенция „Митници”, оценявала текстовете на студентските разработки.

Според разработката на възпитаника на Свищовската академия, функциите на европейските митници се разширяват – от контрол и събиране на мита, до по-глобална мисия – за сигурност, улесняване на търговията и защита на икономическите интереси на Европейския съюз. „Ролята на българските митници също има голяма значимост, не само за нашата страна, но и за Европа. Основна причина е фактът, че България е външна граница на Съюза” – смята Христо Стефанов. Наградата за победителя в националния конкурс е стаж в Агенция „Митници”, почетна грамота, книга  „История на българските митници (1879-2014)” и уикенд почивка в Банско.  

Възпитаник на Стопанска академия завоюва и второто място в конкурса – Добринка Висариева, която е в 4 курс на спец. „Стопански и финансов контрол”. И двамата студенти от Свищов са с отличен успех през годините на следването си в крайдунавския град. Третото място е присъдено на техен колега от Икономическия университет във Варна.