Студент от Стопанска академия управлява финансите на Глобална младежка конференция в Москва

Финансист от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе първият български студент, включен в Организационния комитет на най-големия за тази година Международен конгрес за млади лидери в света, организиран от AIESEC, който се проведе в Москва. Четвъртокурсникът Ивайло Весков от специалност „Финанси” бе селектиран за финансов мениджър на една от трите конференции от Конгреса, а именно Глобалната младежка конференция (Global Youth Voice Conference).

В международния конгрес, който се провежда за 64 поредна година след създаването на AIESEC, участваха над 1000 делегати от 113 държави от всички обитавани континенти на света. Трите паралелни конференции, които се проведоха в рамките на форума включваха активните младежи, лидерите в AIESEC и алумни на организацията. Всяка конференция даде уникална възможност на своите участници да си сътрудничат, да се учат и да споделят идеите си за устойчиво развитие в бъдещето.

Глобалната младежка конференция (Global Youth Voice Conference) бе реализирана за първи път към платформата на международния конгрес и тенденциите са тя да продължи да се организира и през следващите години. Крайното отчитане на резултатите от конгреса показва, че продуктът „Глобална младежка конференция” е бил най-продавания от портфолиото на форума. Конференцията, чиито финанси са управлявани от свищовския млад финансист, е с най-положително крайно салдо в сравнение с другите конференции на конгреса, който на своя ред генерира бюджетен излишък. Като част от най-големият до момента организационен комитет в историята на международния конгрес на AIESEC (78 души от 28 държави),  Ивайло успява да представи достойно България и Стопанска академия „Д. А. Ценов”, и да оправдае гласуваното му доверие.  

Ивайло Весков прекара в руската столица два месеца и половина. По време на подготовката и провеждането на форума, възпитаникът на Стопанска академия имаше доста отговорности и задачи като да управлява солиден бюджет и работи във  международен финансов екип. Младият свищовски финансист извърши редица планиращи и прогнозиращи дейности, анализи, проучвания. Отговаря за инвестиционната политика на Глобалната младежка конференция, преговаря с компании и институции по време на провеждани срещи, работи с различни документи на английски и на руски език. Сред сериозните задължения на Ивайло бяха още финансовото обслужване на компании и делегати, извършването на различни онлайн платежни транзакции и кеш-мениджмънта по време на конференцията.

„Наученото, бъдейки финансов мениджър и отговаряйки за такъв финансов ресурс, несъмнено обуславя факта за един страхотно пълноценен и интензивно изтощителен опит, който благодарение на академичните ми познания в сферата на корпоративните финанси, натрупани в Стопанска академия „Д. А. Ценов” и многочасовата ежедневна ангажираност със студентската организация AIESEC, се превърна в реалност” – заяви Ивайло след завръщането си от Москва. Той сподели, че опитът и контактите, които е натрупал ще му  бъдат от голяма полза в бъдеще и ще търси най-различни перспективни възможности, чрез които да помага на студентите от Стопанска академия, приятелите от AIESEC и всеки млад човек, който желае да реализира идеите си. „Практическото прилагане на познанията беше отлично от страна на всички колеги и резултата наистина заслужи адмирациите, които бяха адресирани в последствие към целия организационен комитет от министерства, компании, организации и личности” – коментира още Ивайло Весков. По думите му, организирането на най-големият международен лидерски конгрес за тази година по толкова успешен начин е „изключително безценно и неповторимо уникално усещане за позитивно въздействие върху световното общество”.

Главни партньори на Конгреса в Москва бяха Правителството на Руската федерация (представлявано от три министерства), главната управа на Москва и четири от най-големите икономически университета в Русия. При официалното откриване на конгреса приветствие към участниците отправи зам. министър-председателя на Руската федерация Аркадий Дворкович. В рамките на форума бяха реализирани поредица прояви. „Симпозиум – светът след 2020г.” събра представители на международни корпорации, руски компании и университети, както и доста известни организации. Над 20 000 души участваха в Международния културен фестивал с четири часова програма. Международен форум „Младежта към бизнеса” даде възможност за дискусии по темите иновации, предприемачество и корпоративна социална отговорност. Фестивалът на руската култура и обичаи запозна гостуващите участници в международния конгрес с народните традиции на страната домакин. На церемонията по закриване на форума бяха връчени глобалните награди по различните класификатори за развитие на AIESEC в целия свят и бе обявено, че следващия международен конгрес ще се проведе в Египет.