Студенти и преподаватели от Стопанска академия участваха в честването на професионалния празник на финансовия инспектор


Студенти и преподаватели от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, бяха поканени от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) на работна среща по повод професионалния празник на финансовия инспектор. Работната среща бе на тема „Финансовият контрол и неговата роля за ефективно разходване на средствата в публичния сектор”. На събитието присъстваха служители от АДФИ и представители на трите висши училища, които осъществяват специализирано обучение в областта на финансовия контрол – Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, УНСС –  София и ИУ – Варна. В дискусията участваха свищовски студенти от специалностите „Стопански и финансов контрол” и „Счетоводство и контрол”, и преподаватели от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” – доц. д-р Силвия Костова, доц. д-р Пепа Стойкова и гл. ас д-р Надежда Цветкова. 



Срещата откри Георги Начев – директор на Агенция за държавна финансова инспекция и възпитаник на СА „Д.А. Ценов”, спец. „Стопански и финансов контрол”. В своето изказване той подчерта, че от изключително важно значение за институцията е доверието, което трябва да се отстоява в обществото по отношение осъществяването на финансовите инспекции. По думите му, стремежът на Агенцията е да съдейства за приемственост между утвърдените професионалисти в контролната дейност и младите хора, които имат знания, да се мотивират и да кандидатстват за работа като финансови инспектори.
По време на работната среща Димитър Добрилов – зам.-директор на АДФИ, представи органите на финансовия контрол в Р България в контекста на сътрудничеството и взаимодействието между тях. В презентацията акцентът беше поставен на административно-наказателното производство, пълната имуществена отговорност и взаимодействието на АДФИ с прокуратурата по повод на установените престъпления. 



Със своята презентация, Антоанета Първанова – държавен финансов инспектор в АДФИ, запозна студентите с ролята на АДФИ за контрола над ефективното разходване на средствата в публичния сектор. Представени бяха и особеностите на плановите и извънплановите финансови инспекции. Началникът на отдел „Управление на човешките ресурси и административни дейности” към АДФИ – Ваня Хаджиева-Димова, представи кариерни възможности, сред които студентски стажове, инициативи на АДФИ за професионално развитие, възможности за обучение в Академия АДФИ и компетентностния модел на Агенцията. Обърна се внимание, че въвеждащото обучение на новоназначени служители в АДФИ осигурява единен, последователен и безпрепятствен процес в рамките на 10-месечен период. Целта е младите хора да си създадат социални контакти и взаимоотношения на доверие, подкрепа и взаимодействие, да подобряват работата си в екип чрез възприемане на знанието като ценност, която да се запази, развива и предава. 
В заключителната част на работната среща бяха поставени въпроси, свързани с възможности за партньорство и участие в съвместни инициативи с академичната общност. Преподавателите от катедра КАСД направиха предложения за актуализиране на споразумението за сътрудничество между Стопанска академия и АДФИ. Коментирани бяха възможности за съвместни обучения на преподаватели и финансови инспектори, на които да се обсъждат актуални казуси от практиката. Обсъдиха се бъдещи инициативи за провеждане на публични лекции, майсторски класове и гъвкави стажантки програми за свищовските студенти. Участниците във форума изразиха мнение, че провеждането на подобни срещи подобрява взаимовръзката между академичната общност и представителите на практиката, и мотивира бъдещите професионалисти в областта на финансовия контрол да припознаят финансовата инспекция като свой професионален път.