Студенти на първия ректор на Стопанска академия се срещнаха след 60 години в родната Алма матер


Възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 1958 се срещнаха отново в родната Алма матер 60 години след дипломирането. Участниците в другарската среща са били студенти на проф. Димитър Бъров – първи ректор на Висшето търговско училище в Свищов и един от изпълнителите на завещанието на Димитър Ценов. Сред участниците в срещата бяха отличници на випуска, завършили различни специалности, и бивши преподаватели в Академията – професори и доценти. Част от тях са присъствали и на провежданите през годините регулярни срещи, но други влязоха в родната Алма матер за първи път след дипломирането си. За всички гости обаче, това беше първата другарска среща, на която бяха официално посрещнати в аулата на свищовското висше училище от представител на академичното ръководство. 



С „Добре дошли в родната Алма матер”, възпитаниците от випуск 1958 приветства доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации. Той запозна гостите с актуални въпроси от дневния ред на Стопанска академия и коментира проблемите на висшето образование в професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление”. Зам.-ректорът представи и новости при обучението на студентите по актуализирани учебни програми с участието на представители на практиката. Той сподели, че за поредна година държавният план-прием на първокурсници е реализиран 100%, като се увеличава броя на записаните студенти в платена форма на обучение. Доц. Нинов подари на гостите значки и рекламни материали на родната Алма матер, и изказа благодарност от името на ръководството и на академичната общност за тяхното постоянство при засвидетелстване на внимание и отношение към Стопанска академия. Съдействие за проведената среща оказа доц. д-р.ик.н. Владинка Костова-Начева – възпитаник на випуск 1958 и дългогодишен преподавател. 





При посещението в Академичния музей, участниците в срещата разгледаха актуализираната музейна експозиция и си припомниха студентските години. Вълненията и приятните емоции от срещата си по повод 60 години от завършването им, те запечатаха в множество професионални снимки пред сградата на Ректората, паметника на Дарителя и други емблематични места в Стопанска академия, които получиха веднага, и си обещаха по-често да се срещат в родната Алма матер.