Студенти от специалност „Икономика на туризма“ участваха в Младежки форум „Компетенциите на кадрите от образователно направление „Туризъм“ в България“

Студенти от специалност „Икономика на туризма“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ гр. Свищов участваха в Младежки форум „Компетенциите на кадрите от образователно направление „Туризъм“  в България“, който се състоя на 27.04.2017 г. в зала 446 на Икономически университет – Варна.  Форумът беше  иницииран и организиран от студенти от Колеж по туризъм - Варна при Икономически университет - Варна и с подкрепата на Студентски съвет при ИУ - Варна. Проявата си осъществи със съдействието на Община Варна като част от програмата „Младежки дейности 2017“, посветена на  Варна - Европейска младежка столица 2017. 

Темите, които се обсъждаха бяха следните:
 I. Мотивацията на кадрите в туризма – проблеми, възможности и добри практики.
II. Кариерно развитие на кадрите в туризма – проблеми, възможности и добри практики.
III.Взаимовръзка между бизнеса и образованието, необходима за придобиване на значими и търсени компетенции от младите кадри


За своето отлично представяне с разработка на тема „Мотивация на кадрите в туризма в България – проблеми, възможности и добри практики“ екипът от студенти на СА „Д. А. Ценов“ в състав: Лилия Петкова, Вероника Асенова и Теодора Димитрова (III курс, специалност „Икономика на туризма“) и Антонио Първанов (II курс, втора специалност „Икономика на туризма“) бяха класирани на I място, за което получиха грамоти.

На събитието присъстваха и взеха участие с презентации екипи от студенти и преподаватели от Колежа по туризъм при ИУ Варна, Софийски университет, Стопанска академия „Д.А. Ценов“ гр. Свищов, Колеж по туризъм при Университет „проф. д-р. Асен Златаров“ гр. Бургас, Нов Български университет и Икономически университет – Варна. Присъстваха също университетски преподаватели, представители на туристическия бизнес, неправителствени и нестопански организации, общински и правителствени институции, които да споделят идеи за подпомагане на подготовката и реализацията на кадрите в туризма в България.


Целта на проведеният форум бе да се даде възможност на студенти, обучаващи се в направление „Туризъм“, от всички образователно-квалификационни степени, както и преподаватели от учебни институции във Варна и цялата страна, да представят успешни практики на обучение, постигнати резултати, усвоени умения и знания, да поставят въпроси и проблеми свързани с реализацията на кадрите в туризма.