Студенти от специалност „Публична администрация“ посетиха Министерски съвет

На 25 март 2016 г. десет студента от Стопанска академия „Д. А. Ценов” участваха в Информационен ден за студенти от специалност „Публична администрация“ в Министерския съвет. Инициативата е в изпълнение на подписания през 2014 г. Меморандум за сътрудничество между Института по публична администрация (ИПА), Администрацията на Министерски съвет (АМС) и висшите училища, обучаващи студенти в специалност „Публична администрация“. В събитието взеха участие трима студенти от ІІ курс (Елизабет Любенова, Лилия Пекунова и Дияна Василева) и седем техни колеги от ІІІ курс (Клаудия Крумова, Веселина Моллова, Аксиния Аспарухова, Детелина Генчева, Цветомира Георгиева, Деница Петкова и Аделина Тодорова). Свищовските студенти бяха водени от проф. д-р Борислав Борисов и ас. д-р Юлиян Господинов – преподаватели в катедра „Стратегическо планиране”. Заедно с тях, участие в срещата взеха групи от Университета за национално и световно стопанство, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград и Технически университет - Габрово.


Информационния ден откри Павел Иванов - изпълнителен директор на ИПА. Приветствия към участниците отправиха също Антон Герунов (началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация) и Красимир Божанов (директор на дирекция „Модернизация на администрацията“, АМС).
След откриването Алеко Джилджов (държавен експерт в дирекция „Модернизация на администрацията“) изнесе презентация на тема „Стратегия за развитие на държавната администрация: цели и приоритети“. В рамките на презентацията бе направена онлайн анкета на студентите за проучване степента на съответствието между преподаваните учебни дисциплини в специалност „Публична администрация“ в българските висши училища и стратегическата рамка за развитие на държавната администрация.
Срещата продължи с представяне от Даниела Сечкова (старши експерт в дирекция „Модернизация на администрацията“) на интернет портала за студентски стажове в държавната администрация, както и презентация на Олга Чернева (лектор в програма за задължителното обучение за новоназначени държавни служители) на тема: „Кариерно развитие в държавната администрация“.


След направените презентации, студентите имаха думата за въпроси, мнения и коментари. Получи се интересна дискусия, с участието на всички представени организации - АМС, ИПА и висшите училища.
Информационният ден за студентите включваше и опознавателна обиколка в сградата на Министерския съвет, в т.ч. заседателната зала на МС.
Програмата на преподавателите от висшите училища включваше дискусия за развитие на Меморандума за сътрудничество. Обсъдиха се актуални въпроси на висшето образование в страната, в т.ч. за обучението по „Публична администрация“, предложиха се и редица идеи за бъдещо сътрудничество между АМС, ИПА и университетите.