Студенти от Стопанска академия честваха Националния празник на историческия връх Шипка

Студенти от Стопанска академия „Димитър А.Ценов” за поредна година участваха в честването на Националния празник на България на връх Шипка. По традиция, на 3-ти март възпитаници на Свищовското висше училище поднесоха венци пред паметника на историческия връх.

Така студентите от първия освободен български град изразиха признателността на цялата академична общност на Свищов и почетоха паметта на геройски загиналите в Руско-турската война за свободата на страната ни. Около 50 студенти, сред които и представители на Студентски съвет, изкачиха стъпала въпреки студеното време за да развеят българския трикольор пред паметника на свободата.

Свищовските студенти присъстваха и на тържествения митинг на площада в подножието на връх Шипка, в който участва вицепремиерът и министър на европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.


Представители на академичното ръководство, преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия участваха и в тържественото честване на Националния празник в Свищов – градът, от който преди повече от 137 години започва освобождението на България. Пред паметника на свободата на пл. Свобода, представители на Академията положиха венец и почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите български, руски, финландски, румънски и др. войни, дали живота си за страната ни.