Студенти от Стопанска академия посетиха Световната митническа организация и Съвета на Европейския съюз в Брюксел

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за втора поредна година посетиха Световната митническа организация, Съвета на Европейския съюз в гр. Брюксел, Белгия и Централното митническо управление на Агенция „Митници” в гр. София. Работните посещения бяха организирани от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, която развива обучение по дисциплини, свързани с митническия контрол и митническото представителство. В групата бяха студенти от специалност Стопански и финансов контрол и от магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол”, придружени от своите преподаватели към катедрата – доц. д-р Момчил Антов и гл. ас. д-р Жельо Желев. 
Посещението в гр. Брюксел бе организирано със съдействието на Агенция „Митници”, в рамките на което студентите имаха възможност да присъстват на редовно заседание на работната група „Митнически съюз” към Съвета на Европейския съюз, провело се в административната сграда Justus Lipsius. Тази работна група координира митническите отношения с държави извън ЕС и представя общата позиция на ЕС в Световната митническа организация. На заседанието свищовските студенти имаха възможност да наблюдават дебати по конкретни политики в областта митническия контрол и да изслушат позициите на отделни държави-членки на ЕС. Извън програмата, след заседанието, групата от Стопанска академия бе поканена на среща от представител на отдела, отговарящ за Митническия съюз към Генерална дирекция „Икономика и конкурентоспособност” към Съвета на Европа. На нея студентите бяха запознати с основните политики на ЕС в областта на митническия контрол и се разискваха въпроси, относно тяхното обучение и визия за бъдещо кариерно развитие.



В централата на Световната митническа организация (СМО) студентите се запознаха с нейните основни функции и задачи, както и с организацията на дейността й. В проведената работна среща бяха включени и българските представители в СМО – Бистра Теодосиева и Татяна Терзийска, което предизвика много положителни емоции и в двете страни. Разгледани бяха редица въпроси, относно продължаващо сътрудничество между СМО и Стопанска академия във връзка с инициативата WCO Academy за електронни обучения в областта на митническия контрол и възможността за сертифициране на учебните програми на свищовското висше училище по митнически контрол, съобразно стандартите на СМО (PICARD Professional Standards).



При завръщането си в България, групата от Стопанска академия посети терминала на DHL в България, намиращ се в района на Аерогара София. Представена им бе организацията на работа при вноса и износа на стоки, както и единствената в страната автоматична разпределителна машина за пратки. Студентите имаха възможност да видят в работна среда и най-големия отдел от митнически представители в страната, наброяващ над 60 човека. Използваните от тях митнически информационни системи са идентични с тези, инсталирани в специализирания учебен кабинет по митнически контрол в Стопанска академия, което е предпоставка за бързата реализация на свищовските възпитаници в практиката.
Работните посещения приключиха в Централното митническо управление на Агенция „Митници”, където студентите бяха приети от Георги Александров – зам.-директор на агенцията. На срещата студентите споделиха впечатления от посещенията в Брюксел, а Георги Александров изрази подкрепата на българската митническа администрация към подобни инициативи и им пожела успех в овладяването на митническата материя.
Осъществяването на тези работни визити има за цел обогатяване познанията на участващите в тях студенти относно работата на институциите на ниво ЕС и в частност на тези, свързани с изграждането и прилагането на общоевропейската митническа политика. Също така, те подпомагат процеса по формиране на структурен диалог между младите хора и представителите на практиката, запознавайки ги с основните експертни дейности в институциите на ЕС и работата на българските представители в тях. Освен това, чрез визитите се изградиха трайни институционални контакти с международни организации, с цел включването им в обучението и осигуряване на възможности за студентите на Стопанска академия за провеждане на практически обучения на високо професионално ниво по време на следването им.