Студенти от Стопанска академия се потопиха в реална работна среда на Агенция „Митници” и спедиторска фирма


Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посетиха терминала на спедиторска фирма „M&M Militzer & Münch”, Столична митница и Митница Аерогара София. Посещението в реална работна среда бе организирано от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, която развива обучение по дисциплини, свързани с митническия контрол и митническото представителство. В групата бяха студенти от 3-ти и 4-ти курс в специалност „Стопански и финансов контрол” и от магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол”, придружени от своите преподаватели към катедрата – доц. д-р Момчил Антов и гл. ас. д-р Зорница Ганчева.

На терминала на „M&M Militzer & Münch” студентите имаха възможността да проследят целия процес по обработка на пристигащи от ЕС или от трети страни стоки, последващото им митническо оформяне за допускане за свободно обръщение, транзит, износ или реекспорт. Представена им беше организацията на функциониращите на терминала временни, митнически и данъчни складове, както и циркулацията на стоки в, от и между тях. От страна на фирмата-домакин посещението бе водено от зам.-управителя Емил Дандолов, който акцентира върху необходимостта на бизнеса от млади, подготвени и мотивирани кадри с познания и компетенции в областта на митническия контрол, които да осъществяват ефективна комуникация и взаимодействие с митническите органи.



 

В Столична Митница студентите бяха посрещнати от началника на митницата Стефан Златков и от ръководителите на водещите отдели. Представена им бе осъществяваната дейност в областта на митническото разузнаване и разследване, митническото оформяне на стоки, последващия контрол, тарифната политика и акцизното облагане. Студентите имаха възможността да се запознаят с основните информационни системи БИМИС и БАЦИС, използвани в ежедневната работа на митническите органи. Стефан Златков изрази своето професионално удовлетворение от подготовката на свищовските студенти и ги прикани да търсят реализация в системата на митническата администрация.

На Митница Аерогара София студентите се запознаха с основните моменти, свързани с прилагането на мерките по надзор на пазара, защитата на интелектуалната собственост и борбата с наркотрафика. Направена им бе демонстрация посредством специално обучено куче за откриване на наркотични вещества, пренасяни от пътник. На една от участващите в посещението студентки бе предоставена чанта с остатъци от наркотични вещества и след извършен обход на цялата група от страна на специализираното куче и неговия водач, тя бе идентифицирана като нарушител.

 


 

След приключване на посещенията и срещите с представителите на практиката студентите споделиха, че посещението е обогатило познанията им относно реалните изисквания на работната среда, в която им предстои да се интегрират след завършване на тяхното образование. Като резултат от посещенията в реална работна среда, възпитаниците на свищовската академия заявиха повишен интерес към професиите на митническия инспектор и на митническия представител.