Студенти от Стопанска академия участваха в „Кариери в Hilton 2014”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, обучаващи се в бакалавърските специалности „Икономика на търговията” и „Икономика на туризма” – III курс, редовно обучение, взеха участие във форум „Кариери в Hilton 2014” по покана на хотел „Hilton Sofia”. Основното послание на инициативата, провеждана за трета поредна година, е, че хотелиерския и ресторантьорския бизнес предоставят уникална възможност за бъдеща кариера на младите хора.


Обучението на младите хора бе организирано в две части. През първата част се осъществи среща в реална работна среда между студенти и служители на хотела. През втората част HR-мениджърите представиха посредством беседа и дискусия възможностите за професионална реализация и кариерно израстване в хотелската верига. Пред 20 студенти от двете бакалавърски специалности, мениджърският екип представи вътрешните стандарти за подбор и управление на човешките ресурси, залегнали в концепцията на хотела, като част от международната верига „Hilton”. Студентите имаха възможност да се запознаят с дейностите на отдели „Front office”, „Keeping”, „Food and Bar”, „Groups and Meetings”, „Finance and Human Resources”. При обиколката на хотела и срещата с мениджърите на отдели, студентите осъществиха пряк контакт със служителите, които им представиха основните си функционални отговорности и задачи. Възникналите дискусии в отделните звена дадоха отговор на въпроси, свързани с организацията на дейността на хотелския комплекс.


През втората част от срещата, директорът на отдел „Finance and Human Resources” – Вера Цончева, и супервайзорите Кристина Богомилова  и Яна Баронова презентираха темите „Как да напиша CV?” и „Как да се подготвя за първото ми интервю?”. Поставените основни акценти на направените презентации насочиха вниманието на студентите към базовите критерии за подбор на персонала по подготвено CV и последваща среща между кандидатите по работни позиции и представители на HR-отдела. Срещата приключи с демонстрация от служители на хотела на добри и лоши практики при провеждането на интервюта, с което впечатлиха участниците и дадоха повод за открояване на основните грешки, допускани при явяване на интервю за работа.


Участието в инициативата „Кариери в Hilton 2014” на хотел „Hilton Sofia” се оцени като ползотворно и от двете страни – мениджърите на отдели в хотела и студентите от специалностите „Икономика на търговията” и „Икономика на туризма”. Мениджърите на отдели в хотела-домакин промотираха възможностите за бъдеща професионална реализация на младите хора, а студентите се запознаха с изискванията и очакванията на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, което им предоставя конкурентно предимство на пазара на труда.