Студенти от Стопанска академия участваха в обучение на администрацията на МС и експерти на ИПА

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, обучаващи се в спец. „Публична администрация” участваха  в инициативата на администрацията на Министерски съвет и  Института по публична администрация  „Дни на отворените врати”, организирана в партньорство с водещи университети в областта на публичната администрация. В събитието, проведено в Гранитна зала на Министерския съвет, право на участие имаха по 12 от най-изявените студенти от спец. „Публична администрация” на дадено висше училище. Свищовските студенти, водени от ас. д-р Юлиян Господинов – преподавател в катедра „Стратегическо планиране”, бяха сред участвалите над 70 студенти от Софийски университет, УНСС, Нов български университет, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Югозападния университет „Неофит рилски”.


Дните на „отворени врати” открити изпълнителният  директор на ИПА – доц. Георги Манлиев. Той приветства студентите като им пожела висока активност в инициативите организирани от ИПА и администрацията на МС.  Доц. Манлиев сподели желанието си да вижда повече млади специалисти от специалност „Публична администрация” в институциите. Приветствия към студентите отправиха и представителите на висшите училища, участващи в проявата.

Цикъл от лекции, изнесени от представители на администрацията на Министерския съвет и експерти на ИПА, запозна студентите с актуалните реформи в българската публична администрация, възможностите за стаж в структурите на държавната администрация, конкурса за студентско есе и други планирани инициативи.


Искрен Иванов, ст. експерт по оценка на въздействието от дирекция „Модернизация на администрацията” представи пред младите специалисти по публична администрация актуалните въпроси в реформата на публичния сектор, доклада на Световната банка „Doing business” и мерките, които администрацията на МС предприема във връзка с подобряване на бизнес средата в България. Даниела Сечкова, координатор на Програмите за студентски стажове в държавната администрация, запозна студентите с възможностите за стажуване в държавната администрация. Тя представи тенденциите в развитието на стажантската програма и най-търсените професионални направления от институциите. Николай Бизев, експерт от Института по публична администрация представи конкурса за студентско есе на тема „Моята визия за модернизирането на българската администрация”, който се организира от ИПА с подкрепата на АМС. Лекторът запозна студентите с основните технически изисквания и теми за изследвания, върху които могат да работят през следващите месеци.


За участващите студенти в обучението бе организирано посещение на заседателната зала на Министерски съвет и тематична обиколка. Екипът на ИПА изрази специална благодарност към ректорите на висшите училища, ръководителите на групи и студентите взели участие в Дните на „отворени врати”.