Студенти от Стопанска академия участваха в Първия международен студентски фестивал „Зелена светлина”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в студентска кръгла маса на тема „Либералното образование и студентите - възможности за развитие на ключови компетенции”. Форумът бе част от Първия международен студентски фестивал „Green Light” и се проведе в Европейски политехнически университет (ЕПУ) – гр.Перник.

 

Кръглата маса, организирана от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) съвместно със Студентския съвет на ЕПУ, събра представители от над 10 висши училища от страната. Студентският форум откриха Тошко Кръстев – Президент на ЕПУ, настоящият ректор на висшето училище – проф. Борислав Борисов и първият ректор на ЕПУ – проф. Христо Христов.

Приветствие към участниците отправи и Ангел Георгиев – председател на НПСС и студент в Стопанска академия.
Участващите във форума над 30 студенти обсъдиха старта на национална кампания за въвеждане на модела и принципите на либералното образование в България по примера на Националната асоциация на колежите и университетите в САЩ.

Сред дискутираните теми бяха още: „Развитие на модел на ключовите компетенции в системата на българското висше образование”; „Детерминиране на учебните практики с висока добавена стойност и застъпването им в учебните планове и програми”; „Прилагането на матричен модел за достоверна оценка на нивото и степента на овладяване на компетенциите”; „Достъп до високо качество без социални бариери от икономически или др. характер”.
На събитието в Перник бе представен и проект на Нов български университет за създаване на социална мрежа от студентски доброволци за обучение на новоприети студенти. Свищовските студенти пък представиха инициативите на Студентски съвет при Стопанската академия за продължаващо обучение и специализация посредством пленери, семинари, научни конференции и майсторски класове.
В тридневния международен студентски фестивал „Green Light”, организиран от Европейския политехнически университет, участваха студенти и преподаватели от партньорски университети в Полша, Латвия, Македония, Косово, Италия и България.