Студенти от Стопанска академия – най-добрите млади икономисти на България

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” завоюваха първите места в 10-тия национален конкурс „Млад икономист - 2014”, организиран от Съюза на икономистите в България. Тазгодишното, юбилейно издание на конкурса, се проведе под надслов  „Гласът на младите за силна икономика”, а темата на есето бе  „Зелената икономика – възможности и предизвикателства”. В надпреварата, целяща да провокира мисленето и изследователското търсене на младите хора при отговора на важните въпроси на прехода към зелена икономика в България, участваха близо 100 ученици, студенти и докторанти в български и европейски университети, както и млади предприемачи до 35 годишна възраст. Своите идеи, позиции и становища за предизвикателствата и възможностите на зелената икономка, авторите представиха индивидуално или в екип с една разработка.

Победители в категория „Студенти” са третокурсничките от Стопанска академия Силвия Сашева и Теодора Вилиянова от спец. „Финанси”, които участваха с екипна разработка. На първо място е класирано и есе на екип студенти от УНСС и Икономически университет, гр. Варна. Втори в надпреварата е възпитаник на Aston University, Birmingham, а на трето място е класиран студент от Варненския ИУ.

Победителят в категория „Докторанти” – Милен Митков, също е възпитаник на Стопанска академия. Свищовският докторант от катедра „Застраховане и социално дело”, който в миналогодишното издание на конкурса спечели второ място и специална награда, сега изпревари свои колеги от УНСС и СУ „Св.Климент Охридски”, класирани съответно на второ и трето място.

Сред отличените със специални награди участници в тазгодишната надпревара е третокурсничката от спец. „Счетоводство и контрол” в Свищовското висше училище – Пламена Димитрова. Грамота за достигане до последния кръг получи Нина Йосифова, докторант в Стопанска академия, факултет „Стопанска отчетност”.

Победителите в 10-то издание на конкурса „Млад икономист” получиха наградите си на официална церемония в Деня на икономиста. Церемонията по награждаване бе открита с приветствено слово от председателя на УС на СИБ – проф. д.ф.н. Кръстьо Петков и председателя на Федерацията на научно-техническите съюзи – проф. Иван Ячев. Наградите на класираните на  първите места в категория „Студенти” връчи проф. д-р Митко Димитров – директор на Института за икономически изследвания на БАН, а в категория „Докторанти” – проф. д-р Любен Кирев, зам.-ректор на Стопанска академия.

В рамките на церемонията бяха обявени и наградите за призьорите от Генералния спонсор на конкурса – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Специалната награда на Ректора на Свищовското висше училище –  „Едноседмичен безплатен академичен семинар” се присъжда на класираните на първо, второ и трето място участници. Отличените със специални награди също ще могат да участват в семинара. Специалната награда на Академичния съвет е прием на учениците, класирали се на първите три места без приемен изпит за студенти в Стопанска академия от учебната 2014-2015 г.

Сред гостите на церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Млад икономист – 2014” бяха още членове на Управителния съвет на Съюза на икономистите в България и представители на академичните ръководства на икономически висши учебни заведения в страната ни.

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е удостоена с почетна грамота от Съюза на икономистите в България за заслуги и принос в развитието и утвърждаването на Националния конкурс „Млад икономист”.