Студентите и академични преподаватели отбелязаха заедно Световния ден на туризма


Туристическа обиколка на част от забележителностите в град Свищов посветиха на Световния ден на туризма – 27 септември, студенти от бакалавърска специалност „Икономика на туризма” и от други специалности, проявяващи интерес към туризма, магистърска програма „Икономка и мениджмънт на туризма” и преподаватели от катедра „Икономика и управление на туризма” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.  Начало на обиколката бе паметникът на дарителите пред Академията, а след това маршрутът премина през: църквата „Света Троица” – построена от Кольо Фичето; Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови”; Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”; Самоковлиевата къща с експозицията „Градски бит и култура”. Забележителностите на Свищов представи Рени Илиева – екскурзовод от Исторически музей – Свищов, а студентите - първокурсници за първи път имаха възможност да разгледат тези места.

 

По време на обиколката беше припомнено, че Световният ден на туризма се чества от 1980 г. и се свързва с приемане на устава на Световната организация по туризъм към ООН, а целта на тази инициатива е да се привлече вниманието на международната общественост към значението на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфери на обществения живот. По данни на Световната организация по туризъм, през последните последователни години на растеж, туризмът е с голям принос за икономическото възстановяване, създаване на работни места и възможности за общности в много части на света.



По повод мотото на тазгодишното честване на Световния ден на туризма – „Туризмът и дигиталната трансформация”, преподаватели и студенти се обединиха около становището, че нарастващото въздействие на технологиите и иновациите в сферата туризма, обществото и околната среда, има потенциал да допринесе за устойчив растеж в съответствие с целите на Световната туристическа организация за устойчиво развитие на туризма.