Студентите от Стопанска академия с приз за научни разработки от международно лятно училище

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отново участва в международното лятно икономическо училище, което ежегодно се организира от Донецкия национален университет в Украйна. Тазгодишното издание на форума събра студенти от Русия, Беларус, Франция, Грузия, Армения, Португалия, Турция, Китай, Индия, САЩ, Полша, Литва, Унгария и страната - домакин.

Стопанска академия представиха третокурсниците Весела Звезделинова и Мирослав Димитров от спец. „Финанси” и Камен Златев, спец. „Международни икономически отношения”, с ръководител ас. Георги Ангелов от катедра „Финанси и кредит”.

Стартът на лятното училище бе поставен с тържествена церемония за представяне на всички участници, на която ръководителят на свищовската делегация изнесе благодарствено слово и изрази радостта си за поканата, възхищението си от красотата на Украйна и гр. Донецк, и искрени благодарности към организаторите за радушното посрещане и доброто отношение.

Учебни и развлекателни прояви, включени в разнообразната програма на международния форум се състояха в Светогорск. Опознаването на участниците стартира с инициативата  Global Vilige, при която студентите представят своите държави чрез специфични храни и напитки присъщи само и единствено за съответната страна, традиционни облекла и лакомства. Възпитаниците на Стопанска академия показаха  традиционното за България посрещане на гости с хляб и сол, представиха за дегустация български конфитюр приготвен от рози, шопска салата, кашкавал и локум.


Специална изненада беше представянето на българско фолклорно облекло, за което студентката Весела Звезделинова облече народна носия.

Първата научна проява бе Студентска конференция, в която участниците представиха свои доклади на икономическа тематика. Организаторите бяха подготвили и  научно-развлекателна игра – икономически квест в три етапа, при която произволно сформираните три отбора от студенти трябваше на създадат собствена държава с химн, флаг, герб, танц и мото. След това групите участваха в дебати по предварително зададена тема, която трябваше да защитават или отхвърлят. В третият етап на квеста бяха задавани по 5 въпроса на икономическа тематика, като целта беше отборите да дадат отговор за възможно най-кратък срок. В рамките на лятното училище студентите имаха възможност да присъстват и на лекции, изнесени от преподавателите придружаващи групите от различните страни.

На тържествена церемония по връчване на сертификати за участие бяха отличени най-добре представилите се студенти. Възпитаниците на Стопанска академия получиха наградата за трето място за научните си разработки.

Освен учебни занятия, в програмата на участниците бяха включени и редица образователни, спортни и развлекателни прояви. В дните на културата, всяка група обогатяваше познанията на останалите участници в международния форум, представяйки културата на своята страна. Свищовските студенти представиха България чрез презентация, филм, танц, традиционно българско облекло и ястие. В деня на  независимостта на САЩ – 4-ти юли,  на брега на река Северен Донецк, участник в лятното училище от САЩ изнесе лекция по повод празника, а по-късно типично по американски всички бяха поканени на барбекю. Сред спортните прояви, с които студентите се разтоварваха от учебните занятия бяха шампионат по футбол, физзарядка, туристически походи и екскурзии за разглеждане на културни, исторически и природни забележителности. 

Последната тържествена вечер бе посветена на Украйна и празника Ивана Купала. На тържествената вечеря, където  организаторите връчиха статуетки на отборите по различни номинации, свищовския тим получи статуетка за „Най-атлетичен отбор”.


След приключване на международното лятно училище, студентите от Стопанска академия гостуваха в Донецкия национален университет, където бяха гости на организирана от катедра МИО среща с млади учени от различните факултети на университета. Срещата бе опознавателна с цел обмяна на опит и интересни идеи, между двете висши учебни заведения.