Студентка от СА "Д. А. Ценов" спечели първо място в национален конкурс по туризъм


Трима студенти от Стопанската академия взеха участие в 11-то Национално студентско състезание за най-добро проучване в туризма 2024 г., проведено по време на 19-ия Международен туристически панаир (Културен туризъм) в Велико Търново.
Сред участниците от различни висши учебни заведения в страната, петима бяха отличени за разработки, свързани с развитието на туризма. Победителите бяха обявени от председателя на журито на Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика 2024 доц. д-р Соня Алексиева по време на 19-то Международно туристическо изложение във Велико Търново.
Първа награда на престижния конкурс бе присъдена на Николета Михайлова от Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов. Тя е успешно завършила магистърска степен “Икономика и управление на туризма”. Нейната разработка на тема "Тенденции в предпочитанията на генерация Z по отношение на присъствените и дигиталните събития" бе отличена с първо място. Тя получи огромен пътнически куфар. Според студентката задълбочаването в толкова актуална и динамична тема е изключително ползотворно. В социалните мрежи тя изрази благодарност за подкрепата към своя ментор – доц. д-р Петя Иванова.

Грамоти за участие получиха още двама студенти от СА "Д. А. Ценов" -  Янислав Петров и Михаела Вачкова. Темите на техните разработки бяха „Динамиката в туризма“ и „Иновации и предизвикателства в културния туризъм: поглед към бъдещето“
Втората награда отиде при Жоро Милев от Стопанския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, специалност "Регионална икономика и управление". Третокурсникът е разработил мащабна тема "Родопската теснолинейка-история, културно значение и ползи". За работата си студентът получи часовник.
Третото отличие бе присъдено на Ирина Янкова от СУ "Климент Охридски", специалност "Управление на туристическите дестинации" за разработката и "Проектна активност за подобряване състоянието на туристическото предлагане в района на областите Враца, Видин и Монтана". Студентката бе удостоена с ценни книги.

Присъдени бяха и две специални награди.
Носител на едната от тях е Иван Дамянов от Стопанския факултет към Великотърновския университет за темата "Развитие на рекреационния риболовен туризъм в България". Втората специална награда бе връчена на Силвия Грудева от Икономическия университет във Варна за разработката "Организационна амбидекстрия в туристическите предприятия".
На всички участници бяха присъдени грамоти.