Студентка от Стопанска академия с отличие от международен форум за доклад на чужд език

Второкурсничката Катерина Илиева от специалност „Международни икономически отношения” и Явор Станев –  докторант в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” представиха Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в международна конференция за млади научни работници и студенти в Украйна. Форумът се проведе в Донецкият национален технически университет, организиран от катедра „Управление на производството” с ръководител проф. д-р ик.н.Елена Мартякова. Стопанска академия участва за втора година в ежегодната конференция, но между двете учебни заведения съществуват дългогодишни взаимоотношения и сътрудничество в областта на науката.

Международната конференция за млади научни работници и студенти в Донецк бе на тема „Проблеми на управлението на производствено-икономическата дейност на стопанските субекти”, а работни езици бяха руски и украински. Свищовската студентка изнесе доклад на тема „Маркетинг от уста на уста – безплатна форма на реклама”. За презентацията си на английски език, Катерина Илиева бе наградена с грамота за изнесен доклад на чужд език. Докторантът от Стопанска академия Явор Станев представи доклад „Аутсорсинг на бизнес процесите” като демонстрира владеене на руски език. По думите на свищовските млади учени, участието в този форум им е дало възможност да почерпят от опита на чуждите университети и да създадат нови добри контакти. „Ние имахме възможност да представим придобитите от нас в Стопанска академия знания, направените научни изследвания и презентаторските си умения” – коментира още Явор. Според Катерина, представените по време на конференцията теми, вариращи от фирмена политика до глобални тенденции, засягащи държавни интереси, „бяха дискутирани при голяма активност и със сериозно участие” на всички студенти. „Нашето участие в тази конференция беше от изключителна полза. Всеки един от изнесените доклади представляваше интерес за нас и подпомогна разширяване на знанията ни в различни икономически сфери”. По време на конференцията бяха разгледани още маркетингови, ценови и инвестиционни политики на отделни компании, както и перспективи за развитието на Украйна. Не бяха подминати и глобалните проблеми, създадени от настоящата криза и възможните решения за преодоляването им. „Считаме, че изпълнихме целта на посещението си и успяхме да представим подобаващо Стопанска академия” – заяви след завръщането си свищовската студентка. Катерина отправи и една препоръка към своите колеги – студенти за по-голяма активност при извънаудиторната заетост и участие в научни форуми, т.к. „това е ключ към бъдещи успехи”.

 


Организаторите на конференцията в Донецкия национален технически университет осигуриха в свободното време за свищовските студенти посещения на музеи, екскурзия до солни мини и производители на шампанско. Така представителите на Стопанска академия успяха да се запознаят с историята, характерните за района производства и представляващите интерес обекти. Предстои студенти от Техническия университет в Донецк да участват в ежегодното лятно училище, което Стопанска академия провежда с цел обучение и запознаване на чуждестранните студенти с историята, бита и културата на страната ни.