Студентска екоинициатива за опазване на околната среда в Стопанска академия

Третокурсници от специалност „Екомениджмънт” реализираха своя идея, целяща опазване на околната среда в района на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Студенти от 62-ра група поставиха нови кошчета за отпадъци в зона за отдих в градинка пред сградата на Ректората.

Идеята на екомениджърите идва в едно от междучасията, когато забелязват, че студенти оставят след себе си отпадъци по земята до пейките вместо да ги изхвърлят в близки до мястото кошчета. Решават да намерят вариант и да поставят по едно кошче между две пейки, като се надяват това да провокира колегите им да опазват околната среда и по-конкретно красивото място за отдих, обособено сред цветя, дървета и зелени площи. Със задачата да издири в интернет фирма-доставчик на кошчета се заема Любослав Петков. Свързва се с управителя на Софийска фирма, и още в първия телефонен разговор студента разбира, че идеята на Свищовските екомениджъри веднага е радушно приета. Изненадата за инициаторите е, че фирмата не само ще достави кошчетата, но и ще ги подари за каузата. Студентите срещат подкрепа и от ръководството на Стопанска академия, и така осъществяват крайната цел – между пейките вече са монтирани новите кошчета за отпадъци, върху които със стикери са обозначени инициаторите и дарителите. 


„Чрез личен пример искаме да насърчим екологосъобразно мислене, поведение и навици у младите хора, и да покажем че от нас зависи в каква околна среда ще живеем” – коментираха младите екомениджъри след като реализираха тази своя макар и малка на пръв поглед, но прекрасна екоинициатива.