Студентска научна конференция, посветена на 60 годишнината от създаването на катедра „Стратегическо планиране“ се проведе в СА „Димитър А. Ценов“

Студентска научна конференция „Европейски практики и национални рефлексии в планирането“, организирана от катедра „Стратегическо планиране“ по повод 60 годишния юбилей от основаването й се проведе на 16.04.2015 г. в СА „Димитър А. Ценов“. 
От името на академичното ръководство приветствено слово поднесе  зам.-ректора Обучение и научни изследвания на Стопанска академия проф. д-р Любен Кирев. В своето приветствие той пожела дълголетие на преподавателите от катедра „Стратегическо планиране” и на специалността,  и успех в представянето на студентите на конференцията.

Думата бе дадена на проф. д-р Маргарита Богданова, ръководител на катедра „Стратегическо планиране“, която на свой ред приветства присъстващите и студентите-участници в конференцията. В своето слово тя подчерта фактът, че катедрата е с богата история и традиции, и на свой ред пожела достойно представяне на възпитаниците, участници във форума.


Форумът предизвика голям интерес в студентите на СА „Димитър А. Ценов“, като за участие постъпиха над 60 доклада. Студентските разработки бяха разделени в три направления: стратегическо планиране на регионалното развитие, бизнес планиране и конкурентоспособност и стратегии за устойчив, интелигентен и приобщаващ растеж.

Големият брой на участниците наложи провеждането на конференцията да бъде разделено в две секции с модератори: гл. ас. д-р Надежда Веселинова и докторант Мариела Стоянова и гл. ас. д-р Ева Цветанова и ас. Евгени Тодоров. 

В направление „Бизнес планиране и конкурентоспособност на икономиката“, за участие постъпиха 42 доклада, разработени от 44 възпитаници на Стопанска академия от различни специалности и всички курсове на обучение в бакалавърска степен, както и студенти от МП ”Бизнеспланиране“. В рамките на това тематично направление студентите представиха научни изследвания, теоретични постановки и своето виждане по въпроси, свързани с бизнес стратегиите, стратегическото фирмено планиране, ефективността на бизнес плановете. Други теми разгледани на форума бяха свързани с финансовото планиране. Във фокуса на дискусията попаднаха и теми, отнасящи се до проблеми и планиране в бизнес логистиката. За студентите предизвикателство бе и темата, свързана с проектите и тяхното управление. Като инструмент за повишаване на конкурентоспособността на икономиката бе представена и иновационната политика.

В направление „Стратегическо планиране на регионалното развитие“ бяха представени 9 доклада от студенти в бакалавърска степен на обучение. Темите предизвикали интереса на младите възпитаници на  СА „Димитър А. Ценов“ представляваха съвременни въпроси на регионалното планиране, като: териториално сътрудничество, информационните и комуникационни технологии в регионалното развитие, тенденциите и перспективите пред градското възстановяване и развитие и др. Акцент в студентските разработки бяха също и възможностите за подобряване на инструментариума на стратегическото регионално планиране, както и на нормативната база в областта на регионалното развитие.


В направление „Стратегии за устойчив, интелигентен и приобщаващ растеж“ бяха представени 6 доклада от студенти в бакалавърска и магистърска форма на обучение. Научните разработки на младите колеги бяха посветени на напредъка на Р  България по „Европа 2020“, устойчивото и интелигентно градско развитие, зелените инициативи в регионалното развитие, ролята на регионалния маркетинг за постигане на интелигентен и устойчив икономически растеж и др.

Приключването на конференцията бе отбелязано с тържествено раздаване на сертификати за участие на студентите от проф. д-р Маргарита Богданова и поздравления от екипа на катедра „Стратегическо планиране”.