Студентска научна сесия организира Студентски съвет при Стопанска академия

Традиционната годишна студентска научна сесия, организира Студентски съвет при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, за пореден път даде възможност на свищовските студенти да натрупат опит в презентирането и да споделят свои научни идеи. Участниците във форума приветства председателят на СС – Васил Филев, който поздрави колегите си за проявеното желание да участват в сесията и им пожела успешно представяне.


Студентска научна сесия откри зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации, доц. д-р Николай Нинов. Той приветства участниците от името на цялото академично ръководство и поздрави организаторите. „В месеца, който ние наричаме „студентски”, в годината, в която празнувахме 80-ата годишнина на Стопанска академия имахме много поводи за радост. Днешният форум също е повод за радост – Вашето участие тук показва, че студентите са жадни за науката и искат да я споделят”, каза доц. Нинов. Той пожела на участващите студенти да покажат в най-добрата светлина потенциала си и да очароват журито като разгърнат своята научна мисъл.


Научната сесия се проведе в три направления: „Икономика, държава и общество”; „Финанси, застраховане, отчетност”; „Бизнес, мениджмънт, маркетинг”. Представянето на участниците в първите две направления оценяваше жури, председателствано от проф. д-р Йордан Василев – декан на факултет „Финанси”, а студентите в третото направление оценяваше жури с председател проф. д-р Виолета Краева – декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг”. Във форума участваха 55 студенти от различни курсове и специалности от ОКС „бакалавър” и „магистър”, които представиха 49 доклада – 27 в първите две направления и 22 в третото направление. Двете комисии отличиха най-добрите участници и класираните на първите три места получиха награди, които им връчиха председателите на журитата.

В направления „Икономика, държава и общество” и „Финанси, застраховане, отчетност” бяха присъдени две първи, две втори и три трети награди. Затруднени от отличното представяне на студентите се оказаха и членовете на журито в направление „Бизнес, мениджмънт, маркетинг”, които присъдиха по две награди за първо, второ и трето място.

Представените разработки ще бъдат публикувани в специализирания сборник с доклади, издание на Стопанска академия.


Класирани в направления „Икономика, държава и общество” и „Финанси, застраховане, отчетност”:

1-во място:

Антоанета Деянова и Александра Петрова – „Сравняване на модели за оценка на акции (емпирични докaзателства от българския капиталов пазар)”

Беатрис Любенова – „Анализ на качеството на активите на банки от първа група”

2-ро място:

Георги Йорданов – „Price action анализ на биткойн спрямо щатския долар”

Вихрен Марков – „Корупция и антикорупция”

3-то място:

Анна Ангелова – „Влияние на икономическата криза върху потреблението и потребителската кошница на домакинствата”

Веселина Дакова – „Същност на финансовите инструменти и тяхното представяне във финансовите отчети”

Даниел Ангелов – „Къде бъркаме в търсенето си на икономически растеж?”


Класирани в направление „Бизнес, мениджмънт, маркетинг”:

1-во място:

Цветан Цаков – „Бъдещето на дигиталният маркетинг – лайв стрийминг”

Милена Георгиева – „Популяризиране на „slum“ туризма и ефектите, които той генерира”

2-ро място:

Яница Димитрова – „Интернет на всичко (Internet of Everything)”

Антонио Първанов – „Съвременните онлайн информационно-резервационни системи – актуална тенденция в туристическия бизнес”

3-то място:

Виолина Кирилова – „Пример за успешни съвременни принципи на управление”

Николета Николова – „Виненият туризъм като форма на алтернативния туризъм”