Студентска научна сесия „Счетоводството в управлението на предприятията“ се проведе в Стопанска академия

Студентска научна сесия на тема „Счетоводството в управлението на предприятията“, се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, организирана от катедра „Счетоводна отчетност“ и Студентски съвет. Форумът провокира за участие студенти от различни курсове и специалности от свищовската академия и от УНСС.


Приветствие към организаторите и участниците, при официалното откриване на сесията, отправи доц. д-р Тодор Кръстевич – зам.-ректор „Научноизследователска и проектна дейност“. Той изрази удовлетвореност от факта, че хора прагматици като счетоводителите, се включват в научно-изследователска дейност и поздрави ръководителя на катедрата и всички допринесли за провеждането на това събитие. „С мноого голям респект се отнасям към експертизата, която носите Вие, и която изграждате във Вашето обучение. Вие сте единствената специалност, без която никое предприятие не може да функционира, не може да се вземат управленски решения, не може законосъобразно да се ръководи бизнес. Специалност „Счетоводство“ винаги е била традиционна, много добре ситуирана и реномирана в нашето общество още от десетилетия. Радвам се, че тези традиции продължават да се развиват и в днешно време, а Вие, които сте тук, сте водещата сила на това счетоводно общество в Академията“, каза доц. Кръстевич. Той отправи пожелание форумът да стане традиционен и да обхване и останалите специалности в Академията, които тясно взаимодействат със счетоводното знание.


Сред гостите на откриването на студентската научна сесия баха още зам.-ректорът по студентска политика – доц. д-р Николай Нинов, деканът на факултет „Финанси“ – проф. д-р Йордан Василев, деканът на факултет „Стопанска отчетност“ – доц. д-р Росица Колева, финансовият директор на Академията – доц. д-р Иван Андреев. Успешно представяне на участниците пожелаха ръководителят на катедра „Счетоводна отчетност“ – проф. д-р Атанас Атанасов и председателят на Студентски съвет – Васил Филев.

В сесията участваха студенти от 2, 3 и 4 курс от специалностите „Счетоводство и контрол“, „Маркетинг“, „Бизнес информатика“, „Икономика на туризма“, „Застраховане и социално дело“, „Аграрна икономика“, „Стратегическо и бизнес планиране“, магистри от МП „Счетоводство и одит в публичния сектор“. Според регламента, участниците в сесията предварително депозираха своите доклади, а с мулти медийни презентации те представиха пред журито своите разработки. Журито, което оценяваше представянето на студентите, бе с председател проф. д-р Атанас Атанасов и членове доц. д-р Иван Андреев и доц. д-р Венцислав Вечев – преподаватели към катедрата. Модератори на студентската научна сесия бяха гл. ас. д-р Ралица Данчева и ас. Ради Димитров.


На първо място журито класира Ива Стоянова – 4 курс, спец. СК, която представи доклад на тема „Персонална етика в счетоводството“. Второ място зае Васил Попов – магистър от МП СОПС с разработката си „Счетоводни аспекти на амортизациите в предприятията от публичния сектор“. На трето място се класира Деница Христова – 4 курс, спец. СК, която представи „Проблеми при счетоводното отчитане доставките на материали“. Специалната награда на Студентски съвет бе присъдена на Радостина Гълъбова – третокурсничка от УНСС в спец. МИО, която уаства с доклад на тема „Правно регламентиране, данъчно третиране и счетоводно отчитане на дивиденти“.

Най-добрите разработки, представени на сесията ще бъдат публикувани в системата с научна продукция на Стопанска академия, която е с много висока степен на видимост и се индексира в централната европейска библиотека. Така студентите ще бъдат намирани като име, свързано със счетоводната тематика, ще могат да бъдат цитирани и ще бъдат разпознаваеми в професионалното пространство.