Студентска научна сесия за предизвикателства пред публичната администрация през ХХІ в. се проведе в Стопанска академия

Студентска научна сесия, организирана от катедра „Стратегическо планиране”, се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът бе част от дейностите на Юбилейната международна научна конференция на тема: „Стандарти и предизвикателства пред публичната администрация през ХХІ век”, посветена на 20-годишнината от създаването на специалност „Публична администрация”.

В студентската научна сесия взеха участие 45 възпитаници на свищовското висше училище от различни специалности и всички курсове на обучение в бакалавърска степен, както и студенти от ОКС „магистър”.


Студентските есета и доклади бяха разделени в две тематични направления, а презентациите бяха организирани в две секции. В секция 1 с модератори ас. д-р Юлиян Господинов, ас. Миглена Вачевска и докт. Даниела Илиева бяха включени 23 разработки на тема „Е-управление и е-правителство”. В рамките на това тематично направление студентите представиха теоретични постановки и своето виждане по въпроси, свързани със състоянието, перспективите, ползите и недостатъците на е-правителството в България. Внимание бе обърнато на визията и стратегическите цели на електронното правителство, както и на възможностите му за повишаване качеството на публично управление. Във фокуса на дискусията попаднаха и теми за електронното правосъдие, перспективите за развитие на информационното общество в нашата страна в контекста на Национална програма „Цифрова България 2015”, както и въпроси за мястото и ролята на публичната администрация при комуникацията на гражданите с държавата.

Във второто тематично направление „Зелени инициативи и иновативни модели, и практики в публичната администрация” бяха представени 22 есета и доклади. Модератори в секция 2 бяха гл. ас. д-р Ева Цветанова, ас. Евгени Тодоров и докт. Драгомир Маринов. Студентските разработки във второто тематично направление засегнаха проблематиката на актуалната Стратегия „Европа 2020” и нейни стратегически дименсии за България, възможностите за разработване на публични политики за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Част от научните разработки на студентите представяха устойчивостта на публичната администрация в условията на криза,  реформите в публичното управление и необходимостта от тях, особеностите на иновационния процес в публичния сектор. В унисон със съвременните реалности бяха засегнати възможности за организационно структуриране дейностите по управление на проекти в дейността на организациите от публичния сектор. Отчитайки важността на принципа на партньорство, дискусията включваше и предложения за подобряване взаимодействието между бизнеса и локалните власти за реализация на проекти за постигане на устойчиво местно развитие, в т.ч. и чрез реализиране на публично-частни партньорства. Студентите споделиха вижданията си и по Националната стратегия за демографско развитие на Република България. В разискванията не бе пропусната и темата за устойчивото развитие. Няколко от разработките засегнаха проблеми, свързани със зелените работни места в публичната администрация като възможност за реализация на младите хора с висше образование, както и какви са перспективите за осъществяване на инициативата „Зелена община”.


След представянето на есетата и докладите, всички участници в студентската научна сесия получиха сертификати за участие, връчени им от ръководителя на  катедра „Стратегическо планиране” – проф. д-р Маргарита Богданова. 
Организаторите определиха резултатите от проведената студентска научна сесия като „отлични” и заявиха, че това е поредно доказателство, че свищовските студенти не само са усвоили теоретичните знания, но и „умеят да ги интерпретират, критично да ги осмислят, да анализират проблемни ситуации, да търсят варианти за решение”.
Амбицията на организаторите е да превърнат студентската научна сесия в традиционна, защото „студентите имат какво да кажат” и е важно да бъде чуто тяхното мнение.