Студентският фолклорен танцов състав при Стопанска академия чества 60 години


Студентският фолклорен танцов състав при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ навърши 60 години от основаването си. За тържественото честване на бележитата годишнина, в родната Алма матер се завърнаха над 40 души, участвали в различни формации през годините на своето следване в Свищов. Гостите, пристигнали от различни краища на България и света, бяха посрещнати в зала „Булстрад“  на Студентския дом на културата (СДК). От сцената, на която са били част от многобройните изяви на студентския танцов състав, участниците в срещата приветства Маргарита Дончева – дългогодишен ръководител на СДК.  „Вашето присъствие тук, в тази зала, само по себе си доказва по най-категоричен начин мястото, което този състав е завоювал в сърцата и душите ни. Макар всеки един от Вас да е работил и творил в студентските фолклорни танцови формации по различно време, магията на фолклорното изкуство ни сближава и сродява по един особен, неповторим начин. Няма по-убедителен аргумент от тази среща за принадлежността и любовта Ви към свищовската академия и фолклорния ансамбъл“, каза Маргарита Дончева. Тя припомни, че през годините фолклорният танцов състав при Стопанска академия е съществувал и като Ансамбъл за народни песни и танци, Школа за народни хора за преподаватели, служители и докторанти, Студентска школа за народни танци и др. 



Изявите на различните формации винаги са били посрещани с непринудената радост и обичта на вярната им публика, и са се ползвали с особена популярност и признание за високите си художествено-творчески постижения. Сред многобройните поводи за участия са били: организираните от Студентски съвет „Вечер на специалността” и самостоятелни концерти за коледните тържества на академичната общност; посрещане на почетни гости на Стопанска академия; новогодишните концерти в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови”; 24 май – Празника на българската просвета и култура; общински културни събития и др. В историята на студентския танцов състав има и завидна поредица успешни участия и блестящо представяне в национални и международни фолклорни фестивали и конкурси в Русия, Унгария, Гърция, Испания, Украйна,  Румъния, Полша, Турция, Македония.
„И днес, от висотата на своите достолепни вече 60 години, със задоволство можем да се гордеем, че този студентски състав, който е с най-дългогодишна история в Клуба за естетическо възпитание във ВФСИ, прераснал в последствие в Студентски дом на културата при Стопанска академия, запази своята „територия”, защити по достойнство присъствието си, продължава да има своите съмишленици и почитатели, и то в години, изпълнени с редица превратности в обществен план и нови културологични параметри. Преминал през своите метаморфози, днес фолклорният танцов състав при Стопанска академия разполага с талантливи млади хора, които продължават на пренасят щафетата, завещана им от вас“, подчерта Маргарита Дончева.
Специален гост на тържественото честване на 60-годишнината на студентския фолклорен танцов състав бе председателят на Общото събрание на СА „Д. А. Ценов“ – проф. д.н. Борислав Борисов. „Фактът, че днес сте тук, еднозначно говори, че времето е безсилно пред любовта Ви към това изкуство и към родната Алма матер“, каза в приветствието си проф. Борисов. В обръщение към участниците в срещата, част от които са били негови състуденти, а други по-късно и негови студенти, той припомни не само забавни случки, но и заслугите на хора, допринесли за съществуването, развитието, многобройните изяви и награди на танцовите формации през годините.
В рамките на тържественото честване бе подчертано, че основна заслуга за развитието и обогатяването на художествено-творческия репертоар на фолклорния ансамбъл при Стопанска академия имат най-дългогодишният му художествен ръководител – Георги Владимиров, и плеядата художествени ръководители, заставали начело на формациите през годините на неговото съществуване. С едноминутно мълчание, всички присъстващи отдадоха почит към паметта на Георги Владимиров, и към преселилите се в отвъдното участници в тазлични танцови формации. 
Академичното ръководство на Стопанска академия удостои с грамоти художествените ръководители на различните студентски танцови формации – Георги Владимиров, Милчо Вълчев, Мариана Цанова, Добромира Мусева, Елка Иванова, Мирослав Тодоров, Емил Дачков, Антоан Славчев. Проф. Борисов връчи грамотите на присъстващите и подчерта, че студентският танцов състав ще продължава да съществува, независимо и въпреки всичко, защото той е доказал правото си на живот, извоювал го е с цената на всички изпитания, на които е бил подложен през годините, белязани преди всичко с многобройните успехи и с любовта на младите хора към магията, наречена „фолклор“. 



С нескрито вълнение и много силни емоции, приветствие към своите танцьори, с които не се е виждала от 20 години, отправи Марияна Цанова – дългогодишен художествен ръководител, която пристигна от САЩ за честването на 60-годишнината на студентския фолклорен състав. С пожелание за здраве и по-чести срещи, тя сподели с присъстващите, колко много й липсват, а като човек, популяризиращ българските народни танци в САЩ със своята формация, апелира към всички да продължават да обичат българския фолклор,  обединяващ съдбите на стотици хора, не само в България, но по различни точки в целия свят. Марияна Цанова изрази благодарност към академичното ръководство и към организаторите на срещата.
За участниците в честването на кръглата годишнина бе осигурена възможност за обличане с академични тоги и посещение с беседа в академичния музей. По повод 60-годишнината, танцьорите от различните формации на студентския фолклорен състав засадиха „юбилейно“ дръвче пред сградата на Ректората, а незабравимите емоции бяха запечатани със снимки от професионалния фотограф на Академията. Всички гости получиха значка на родната Алма матер и рекламно-информационни материали.





В рамките на срещата бе създаден алумни клуб към Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия. Съучредителите на новия клуб избраха за председател Добромира Мусева, а името на клуба – „Свищовско хоро 2/4“, свързаха с ритъма на любимото хоро. Честването завърши с тържествена вечеря в емблематичен свищовски ресторант, където под звуците на българска народна музика танцьорите си припомниха лудите млади години и възстановиха част от постановките, в които като участници в студентските фолклорни формации са радвали своята публика, печелили са награди и са прославяли Стопанска академия.