Студентско туристическо дружество „Академик” покори най-високия връх на гръцката планина Саос

Представители на Студентско туристическо дружество „Академик” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” покориха най-високия връх в планината Саос на гръцкия остров Самотраки. Високият 1611 м. връх Фенгари (луна) изкачиха Кирил Стоянов – директор на Академичния компютърен център, Елена Илиева – студент в ОКС „магистър” и Росен Петров – член на дружеството.


„Изкачването беше много тежко – тръгва се от 0 м. надморска височина и се преодолява денивелация от над 1600 м.”, коментира секретарят на СТД – Николай Нейков. Маршрутът към върха преминава първоначално през район с гориста растителност, след това през храсталаци, но по-голямата част от трасето е скалисто и е на открито, без никаква възможност за отдих на сянка. „Независимо от ранното тръгване в 5 часа сутринта, бяхме подложени на силните слънчеви облъчвания, задушното и прекалено горещо време. Това предопредели използване на много повече от планираните почивки както при изкачването, така и на слизане. Отне ни общо 15 часа, но гледката от върха си заслужаваше”, коментираха тримата любители на походния туризъм. 


По думите им, първенецът на планината – връх Фенгари, е едно от най-високите места сред островите в Егейско море. По склоновете на планината стремително се спускат 12 потока, има величествени водопади, а изкачването на върха почти от морското ниво е вълнуващо предизвикателство за всеки любител на дивата природа. За планината Саос Омир казва, че там стоял бог Посейдон за да гледа битките по време на Троянската война. От там се виждат остров Тасос, континентална Гърция, континентална Турция и остров Гьокчеада.
„Изкачването на връх Фенгари не беше сред планираните походи за настоящата година, но беше реализирано като проучване на възможността и дестинацията е включена като планиран поход през м. септември”, поясни председателят на дружеството Симеон Момчев. Остров Самотраки (островът на високите траки), наречен „място на мистерии и митове” предлага комбинация от изключително красива природа, планински преходи, водопади, море, минерални извори и исторически паметници от времето на траките. 

През летните месеци за Студентско туристическо дружество „Академик” предстоят излизания в Румъния и маршрути по Рила, Родопи и Стара планина.

Снимки: Росен Петров